PUBLICITAT

Els veïns del Pas demanen que la vigilància policial sigui més visible

  • Interior assegura que els robatoris i furts amb força han disminuït respecte als anys anteriors
  • Els controls a la frontera es reforcen i entre juny i agost s'ha denegat l'accés a 419 persones
PEPA GALLEGO
ENCAMP

Periodic
Lluís, Bartolomé, Alís i directius policials en la reunió d'ahir al Pas de la Casa. Foto: S. F. G.

Que la vigilància policial sigui més visible és la principal demanda que els veïns i comerciants del Pas de la Casa van fer ahir als responsables del Ministeri d'Interior que es van reunir amb el cònsol major d'Encamp, Miquel Alís, a l'oficina de tràmits del Pas. Davant dels successos de la setmana passada en què es van cremar tres vehicles i van robar en una joieria, com una presumpta actuació conjunta, des d'Interior han volgut tranquil.litzar els veïns amb dades i xifres. De fet, segons va explicar el secretari d'Estat d'Interior, Bruno Bartolomé, els robatoris amb força i furts han disminuït en els darrers anys. A més a més, la reunió va servir per què el mateix director del cos, Jordi Lluís, i responsables policials expliquessin la tasca de control que es fa en la frontera, en què es denega cada cop a més gent l'entrada al país per tenir un perfil sospitós de cometre algun delicte.

Una presència més notòria de policies i també d'agents de circulació és el que pretén aconseguir el pla parroquial en què des de dimecres està treballant la Policia de Proximitat juntament amb els agents de circulació del Comú d'Encamp. El mateix secretari d'Estat d'Interior va explicar que es comprometrà a multiplicar aquesta visibilitat, no amb agents policials sinó amb una coordinació conjunta amb els de circulació. De fet, Bartolomè va explicar que segons la temporada al Pas de la Casa hi ha una o dues patrulles diàries, amb tres agents per a cadascuna, i una patrulla per a la nit. Cal destacar, en aquest aspecte, que tant Encamp com el Pas de la Casa i Canillo són una unitat territorial que compta amb un total de 27 policies, que coneixen bé el territori i les persones que viuen en aquestes par- ròquies.

MENYS FURTS I MÉS CONTROL
Les dades que va presentar ahir la Policia a l'Associació de Veïns del Pas posen en evidència un descens en els delictes contra el patrimoni. Mentre que al 2008 es van detectar 60 delictes contra el patrimoni entre els mesos de maig i agost, la xifra es va reduir l'any passat a 42, i des del maig i fins a dia d'avui, n'hi han hagut 25.

La reducció dels delictes està relacionada amb l'augment dels controls a la Frontera del Baladrà, segons va explicar Bartolomé. En el període comprès en els mesos de juny i agost, es va denegar l'accés a 67 persones l'any 2008, a 138 persones l'any 2009 i a 419 fins a dia d'avui. Es tracta de gent indocumentada, sense mitjans econòmics o bé amb antecedents penals al Principat, segons va explicar Bartolomé. La majoria a qui es denega l'accés són provinents de països de l'est als quals en els controls se'ls troben borses folrades i desperten sospites, ja que semblen potencials autors de furts.

Alís va explicar que el Pas, amb 3.000 habitants, compta amb una entrada de 9.000 vehicles diària durant l'estiu, la qual cosa significa que els habitants es multipliquen i arriben fins als 15.000. Per tot, el cònsol encampadà va manifestar que l'existència de poc més de 20 furts no significa "inseguretat", com s'ha volgut dir. Tot i això, Alís compren que els veïns del Pas puguin estar preocupats pels actes vandàlics del cap de setmana passat amb el furt i els cotxes cremats. El cònsol encampadà va destacar que la reunió d'ahir va ser una proposta del ministeri d'Interior.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT