PUBLICITAT

la seu d'urgell

La fiscalia vol el promotor de la UCAM a Andorra a la banqueta

Irregularitats urbanístiques acosen Mendoza

Per Josep Romero

Imatge promocional de la Universitat Catòlica de Múrcia.
Imatge promocional de la Universitat Catòlica de Múrcia. | El Periòdic
Els representants legals de les dues societats directament vinculades a la Universitat Catòlica  Sant Antoni de Múrcia (UCAM) la Fundació Universitària Sant Antonio i el Centre d’Estudis Universitat Sant Antonio, formada pels germans José Luis i Vicente Manuel Mendoza hauran de seure en la banqueta dels acusats si el Jutjat d’Instrucció considera que hi ha prous indicis que demostrin que es va cometre un presumpte delicte contra l’ordenació del territori. La Fiscalia Superior ha acceptat la denúncia presentada pel fiscal de Medi ambient i Urbanisme, José Luis Díaz Manzanera, i té la seva base en la documentació que li van remetre la pròpia Gerència d’Urbanisme de Múrcia i els regidors Alicia Morales, Ángeles Micol i Luis Bermejo.
 
En l’escrit s’afirma que l’ampliació de les instal·lacions universitàries es van realitzar sense la corresponent llicència d’obres en un terreny d’especial protecció: sòl d’hort no urbanitzable d’alt interès ambiental i paisatgístic en el campus dels Jerónimos. Després que tècnics del Servei de Disciplina Urbanística efectuessin una sèrie d’inspeccions a mitjans de l’any passat, els informes van permetre constatar que a la zona sud del centre s’havien aixecat en els últims anys varis edificis que en aparença incomplien la normativa urbanística, doncs no respectaven les condicions d’una llicència que es va obtenir en origen i perquè, en altres casos, s’havien construït directament sense permís i en una zona qualificada com a sòl no urbanitzable. 
 
Segons el diari Crònica, en l’expedient sancionador que el Consistori va obrir a resultes de la inspecció, s’havien edificat de forma irregular un aulari de 2.484 m2, un laboratori (261 m2), un magatzem (386 m2), un porxo (81 m2), una cafeteria (235 m2) i una caseta auxiliar (32 m2) amb una superfície total de 3.479 m2, el que suposaria gairebé el 28% de tota la superfície construïda al campus universitari.
 
En el seu moment la Fundació Sant Antonio va reclamar la llicència per aixecar un edifici, en base a les finalitats socials de l’entitat. No obstant això, en l’escrit el fiscal de Medi Ambient constata que els terrenys estan en realitat a nom del Centre d’Estudis Universitaris Sant Antonio, per la qual cosa Mendoza no pot esgrimir que la societat tingui les finalitats socials de la fundació. 
 
El Vaticà, darrera /  Mentre continuen els plans de Mendoza per obrir una filial d’aquesta universitat al Principat, propera a l’Opus Dei i que compta amb el suport dels empresaris i del mateix Govern, el Vaticà segueix investigant la procedència dels milers d’euros que durant anys el mecenes va donar als diferents papats. Però va ser l’actual pontífex, Francesc, el què va decidir posar fil a l’agulla en el marc de la seva campanya per donar transparència i claredat als comptes de la Santa Seu. Francesc va recordar en el seu dia als catòlics que no es pot utilitzar el nom de Déu pagant en negre i després fen donatius per encobrir una injustícia. De moment el Vaticà guarda silenci mentre la investigació continua oberta. Un silenci que també s’ha imposat l’Executiu andorrà i els seus principals avaladors, entre ells, l’empresari Pere Augé. 
 
Cal recordar que el projecte de la implantació de la UCAM al Principat contempla l’obertura d’una una facultat de Medicina, amb estudis de Fisioteràpia i Odontologia, així com de Ciències de l’Esport, que podria comptar  per al curs 2017-2018 amb 2.000 alumnes. Les pràctiques es realitzarien a l’Hospital de Meritxell. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT