PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els veterinaris podran comprovar l’estat d’un animal en tot moment

L’avantprojecte de la nova llei defineix el patiment físic, psíquic i el maltractament de les bèsties

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un gos lligat a la via pública espera que el vinguin a recollir.
Un gos lligat a la via pública espera que el vinguin a recollir. | TONY LARA
Un veterinari designat pel departament d’Agricultura podrà «penetrar, a qualsevol hora, en un lloc, casa, habitatge o vehicle en què es trobi un animal o les seves restes amb la finalitat de prendre gratuïtament mostres dels fluïds o dels teixits de l’animal, particularment sang, esperma, secrecions, excrecions o dejeccions, així com mostres de l’entorn (medi ambient) immediat de l’animal, per determinar el seu estat sanitari i saber si pateix alguna malaltia, té un agent infecciós o sofreix alguna síndrome».

El redactat correspon a l’article 13.4 del títol segon de l’avantprojecte de modificació de la Llei de tinença i protecció dels animals, corresponen a l’apartat dedicat a la sanitat, un text al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC. La nova norma pretén actuar en casos en què se sospita del mal estat de salut d’un animal. Tots recordem el cas de la gossa que va morir l’estiu passat a l’interior d’un vehicle, a Canillo, estacionat a ple sol i amb les finestres tancades.

L’actualització de la llei augmentarà la seguretat i control dels animals, tant els de companyia com els de granja destinats al consum humà i la fauna salvatge. L’exposició de motius de la llei recorda que «transcorreguts poc més de tres anys des de l’aprovació de la Llei 13/2012 [que actualitzava la llei de 1998],  s’ha evidenciat un increment de les inquietuds manifestades per la ciutadania al voltant de les temàtiques referents a la tinença i la protecció dels animals». Casos com la dotzena de gats de carrer ofegats, la gossa asfixiada al vehicle i el gos que va ser llençat per la finestra –el gos està recuperat i ha estat adoptat per una família de Mataró– han fet saltar les alarmes i el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat s’ha posat les piles per adaptar la norma.

Paral·lelament a aquest treball, també es prepara un canvi en el Codi Penal que passarà de tipificar els maltractaments als animals de contravenció penal a delicte menor, pel que ocasionar mal a un animal podrà ser castigat amb fins a 24 mesos de presó i 9.000 euros de multa.

De fet, es crearà un Registre de maltractadors de manera que les persones que hagin estat condemnades per causar mal a una animal no podrà registrar un animal a Agricultura durant tres o sis anys, segons la gravetat de la infracció.

NOUS CONCEPTES / La nova llei introdueix la definició de conceptes que fins ara no estaven establerts, com és el cas dels patiments físic i psíquic i el maltractament. Per patiment físic s’entén «estat en el qual hi ha dolor (...) o bé estat en què s’evidencien lesions físiques (...), la consideració de les quals pot provocar una pèrdua de l’estat de salut, de la integritat física o, fins i tot, la mort».

El patiment psíquic es defineix com «estat en el qual es produeixen signes d’ansietat i temor», i es detallen algunes d’aquestes manifestacions, i el maltractament és «l’acció mitjançant la qual, de forma voluntària o per negligència, es provoca un patiment físic o psíquic a un animal».

MOBILITAT / L’avantprojecte insisteix en què un animal ha de ser tractat amb dignitat i es desenvoluparà un reglament sobre la mobilitat dels animals. L’article 6 estableix que està prohibit «mantenir-los durant la major part del dia en gàbies o transportins (excepte els veterinaris), jardins, terrasses, patis o balcons sense que disposin d’un indret on protegir-se de la intempèrie i de les diferències climàtiques fortes, i sense disponibilitat d’aigua i menjar, d’acord amb les seves necessitats».

En aquest sentit, també s’adverteix que està prohibit «mantenir-los lligats durant la major part del dia o limitar-los de forma duradora el moviment necessari per a ells, d’acord amb l’establert en el Reglament corresponent. Han de poder moure’s, ajeure’s, arribar al menjar, al beure i a l’aixopluc». L’esmentat Reglament s’haurà de desplegar.

GATERA / L’article 25, relatiu a la gossera oficial, s’actualitza amb la inclusió de la gatera oficial. La norma estableix que és l’Administració qui ha de «recollir els animals abandonats que circulin per les vies i els espais públics i transportar-los a la gossera i/o gatera oficial» i és el Govern qui ha de «disposar d’unes dependències d’acolliment temporal (gossera i gatera oficial), degudament condicionades segons el que estableix aquesta Llei». El funcionament de la recollida d’animals i la gestió de la gossera i la gatera s’hauran de desenvolupar per reglament.

Incompliment del reglament de gos perillós

Un dels canvis que preveu l’avantprojecte de modificació de la Llei de tinença i protecció d’animals és passar d’infracció «molt greu» a «greu» l’incompliment del Reglament sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos. La llei actual ho tipifica com a sanció «molt greu», amb multes que van de 3.000 a 12.000 euros. La nova norma ho tipifica de «greu», amb sancions de 300 a 3.000 euros.

El motiu del canvi no és treure importància a la infracció sinó d’agilitat a l’hora de cobrar les sancions. Fins ara, els casos «molt greus» van a la Batllia i la seva resolució pot arribar a ser molt lenta, de manera que les multes es poden quedar sense pagar. Amb la modificació, seran els comuns que aplicaran les sancions i verificaran que es paguen. L’objectiu del canvi és que la multa, tot i ser menys generosa, sigui més efectiva.

El reglament estableix, entre d’altres mesures de seguretat, que  els gossos considerats potencialment perillosos «han d’anar lligats i proveïts d’un morrió que impedeixi a l’animal una obertura completa de la mandíbula, i en cap cas no poden ésser conduïts per menors de divuit anys», a les vies públiques, transports públics i espais comuns.

Alguns nous articles legals

Article 5.4: «Només es poden transportar els animals susceptibles de suportar el transport. No es poden transportar les femelles en avançat estat de gestació. Els animals ferits o malalts només es poden transportar a la distància necessària per portar-los a tractar o a sacrificar i sempre prenent les precaucions necessàries».

Article 6.20: «Està prohibit enviar animals per correu dins de paquets».

Article 6.21: «Està prohibit tocar, directa o indirectament, un animal d’assistència personal amb l’objectiu de molestar-lo, o impedir-li el pas o la visió».

Article 6.22: «Queden prohibides les pràctiques sexuals contra natura amb animals vius, encara que no els produeixi patiment físic evident».

Article 7.4: «Es prohibeix la reproducció d’animals de companyia en domicilis particulars que no hagin estat declarats Nucli Zoològic».

Article 9.7: «El veterinari que, en l’exercici de la seva professió, té motius raonables de creure que un animal ha patit o està patint actuacions que poden comprometre el seu benestar i/o la seva salut, té l’obligació de comunicar els fets i les dades del propietari al departament d’Agricultura perquè aquest faci la inspecció necessària».

Article 23.1.d: «Els cadells de gos i gat no han de ser separats de la seva mare o de la seva nodrissa abans de l’edat de 56 dies. Les mares o nodrisses han de disposar d’un lloc per refugiar-se per descansar dels cadells».

Article 26.5: «Els futurs propietaris de residències canines i establiments similars han de presentar un certificat d’habilitats que demostrin que han adquirit coneixements sobre com regir-ho i com tractar els gossos».

Article 27.2.e: «Els animals de renda no podran estar lligats permanentment».

Article 27.2.f: «Els porcs no podran ser castrats sense anestèsia [segons la reglamentació europea vigent des del 2010]».

Títol III bis. Altres animals domèstics: «Els altres animals domèstics pertanyen a espècies diferents als gossos i gats (...). Els propietaris d’aquests animals han de procurar-los unes bones condicions de vida, un lloc adient per viure d’acord amb les seves necessitats i una bona alimentació. Les condicions correctes per tenir, reproduir i vendre aquests animals es fixen reglamentàriament».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT