PUBLICITAT

El PS estudia un acostament amb el S21 lauredirà per a les comunals

  • Les directrius del partit obliguen a fer els mateixos pactes a nacionals i parroquials
  • L'eventual acord amb els exliberals d'Ordino està pràcticament descartat
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general d'una sessió plenària del Comú de Sant Julià durant aquest mandat. Foto: TONY LARA

Quan queda poc més d'un any per a les properes eleccions comunals, els socialdemòcrates ja han començat a pensar a ampliar els límits de l'Alternativa per tal de poder desbancar els liberals d'aquells comuns que tradicionalment se'ls han resistit més. En aquest sentit, el PS estudia un acostament a Segle21 de Sant Julià per fer un candidatura conjunta capaç de superar Unió Laurediana. L'estratègia de buscar acords i ampliar horitzons també s'estén a les valls del nord, per bé que el possible pacte a Ordino del qual s'havia parlat fa un any entre exliberals i socialdemòcrates està pràcticament descartat.

A les properes reunions dels òrgans executius i directius del PS es començarà a tractar la qüestió dels possibles acords electorals, amb la vista posada en els comicis comunals de desembre de l'any vinent. En aquest debat, són nombroses les veus a la família socialdemòcrata que aposten per buscar l'acord amb S21, argumentant que el moment és el més factible. D'entrada, les últimes conteses electorals han demostrat que si socialdemòcrates i S21 no van units tenen molt poques possibilitats de foragitar els liberals d'UL del Comú.

D'altra banda, hi ha el malestar de S21 al si d'Andorra pel Canvi; tot i que aquest malestar no s'ha traduït en una sortida de la formació laurediana de la plataforma, sí que s'ha deixat sentir en diverses ocasions, així com en el fet que noms de pes simbòlic de S21, com Òscar Ribas, Oriol Ribas o Albert Casal estan ja desvinculats d'ApC. El tercer factor que esgrimeixen els socialdemòcrates partidaris de l'acostament és el de l'oportunitat: el cònsol d'UL Josep Pintat acaba el seu segon mandat l'any vinent i ja no es pot tornar a presentar. El moment és, doncs, el més propici per intentar un assalt conjunt al Comú.

Malgrat tot, un eventual acord amb S21 topa amb la normativa interna del PS, que fixa que els pactes a l'àmbit parroquial s'han de mantenir també en l'àmbit nacional. Així ho va establir un dels primers congressos dels socialdemòcrates, i això és el que dificultaria un pacte amb la formació laurediana, ja que, fins ara, els camins de PS i S21 al Consell General han estat divergents.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT