PUBLICITAT

Nacionalitat a debat

  • El PS ultima la proposició de llei per reduir el termini d'adquisició de la nacionalitat de 20 a 15 anys amb poques possibilitats que s'aprovi
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Simbòlic Un passaport andorrà. Foto: TONY LARA

El de la nacionalitat promet ser el debat de més contingut polític de tots els que tindran lloc la propera tardor a la Casa de la Vall. Dimecres passat al vespre el Grup Socialdemòcrata va ultimar els detalls de la proposició de llei que pretén modificar el règim d'adquisició de la nacionalitat per anys de residència, reduint el termini dels 20 anys actuals a 15. El setembre, un cop tots els consellers generals de l'Alternativa hagin tornat de vacances, es donarà el vist-i-plau definitiu perquè el text arribi al Consell General.

La iniciativa obligarà a tots els grups a posicionar-se en una qüestió d'alt contingut simbòlic. El posicionament del PS és clar: reduir el termini per adquirir la nacionalitat a 15 anys i obrir així la porta a una futura reducció a 10 anys, que equipari la legislació andorrana amb les recomanacions del Consell d'Europa en la matèria.

Els reformistes, que a la tardor hauran de decidir si donen llibertat de vot al si del Grup per a aquesta qüestió, no es neguen a entrar a la discussió, però es mostren partidaris de fer un debat més de fons. A CR veurien bé que es tractés la qüestió d'una manera més global, pensant en solucions per evitar que la nacionalitat andorrana continuï perdent atractiu. Això, segons els reformistes, també ajudaria a resoldre la qüestió de la doble nacionalitat, un punt que per diversos membres de CR és més aviat un fals debat.

En certa manera, l'enfocament global que reclama CR ja va ser esbossat pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la campanya electoral de les darreres generals. En ser preguntat per la doble nacionalitat, Bartumeu es remetia a un debat més ampli: el d'aconseguir que els nacionals andorrans no siguin penalitzats en sortir a l'exterior i tinguin les mateixes facilitats que espanyols o francesos. Amb tot, el PS tem que els reformistes vulguin posar més qüestions damunt de la taula per diluir el veritable objectiu de la reforma: reduir terminis.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT