PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Andorra, França i Espanya, atents a l’evolució del clima als Pirineus

Els tres estats creen un consorci per investigar l’afectació del canvi

Per EL PERIÒDIC

Una pista d’esquí tancada per manca de neu.
Una pista d’esquí tancada per manca de neu. | TONY LARA
Andorra, França i Espanya han creat un consorci per tirar endavant el projecte d’investigació Caracterització de l’evolució del clima i provisió d’informació per a l’adaptació als Pirineus (Projecte CLIM’PY). El conveni transfronterer consisteix en la realització d’activitats d’investigació climàtica a l’àrea pirinenca. La investigació, segons l’Agència Estatal de Meteorologia espanyola (Aemet), «té especial rellevància ja que les causes del canvi climàtic poden ser greus i afectar un bon nombre de sectors degut a la forta vinculació existent entre els sistemes naturals i els socials».

Amb aquest context és necessari conèixer el comportament i les tendències del clima, per preparar accions d’adaptació en els sectors afectats. Amb el consorci transfronterer s’homogeneïtzarà la informació recopilada, el seguiment dels indicadors climàtics i l’elaboració de projectes estratègics. El projecte CLIM’PY està coordinat pel catedràtic de la Universitat de Saragossa José María Cuadrat.

L’Aemet insisteix que «els canvis en el règim de precipitacions i, per tant, en patrons hidrològics, poden alterar la principal font dels recursos hídrics, i en el cas de la neu, la seva presència i temporalitat són elements claus per a la viabilitat i manteniment del turisme». A més, l’Agència afegeix que les variacions «dels fenòmens climàtics extrems condueixen a un increment dels impactes socioeconòmics derivats dels riscos naturals».

PROJECTE CLIM’PY/ L’objectiu del projecte CLIM’PY és «conèixer l’evolució i tendències del clima de la zona pirenaica en el context del canvi global, mitjançant la unificació i homogeneïtzació de la informació existent, el desenvolupament d’indicadors climàtics, la realització de projeccions futures i l’elaboració de propostes estratègiques d’adaptació dels sectors afectats».

El projecte dóna continuïtat a l’acció CLIMA, desenvolupada en l’anterior convocatòria europea OPCC/Poctefa. També s’ampliarà la informació, a escala diària, de la base de dades de la temperatura i la precipitació. També inclou l’estudi de la neu, l’anàlisi dels esdeveniments extrems i els escenaris futurs.

CONGRÉS DE NEU/ Les perspectives del sector de la neu davant l’amenaça del canvi climàtic és un tema dels quals es parlarà al novè Congrés mundial de turisme de neu i muntanya, que tindrà lloc del 2 al 4 de març a Sant Julià de Lòria.

Durant la celebració del Congrés es recuperarà l’ús de l’etiqueta #mountainlikers per agrupar a les xarxes socials les informacions i les converses relacionades amb el congrés o amb els temes que s’hi tractaran. El lema d’enguany és Mountainlikers: esport i aventura, una combinació prometedora, i es debatrà cap on va la indústria turística vinculada a la muntanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT