PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’Operació del Carnestoltes porta de nou Los Chunguitos

La programació del Carnaval d’Encamp anuncia els ‘showmen’ extremenys

Per E. J. M.

Imatge promocional del duet Los Chunguitos de la seva participació en un programa de Telecinco.
Imatge promocional del duet Los Chunguitos de la seva participació en un programa de Telecinco. | TELECINCO
Ala segona va la vençuda? La programació del Carnaval d’Encamp inclou, per segon any consecutiu, l’actuació «estel·lar» del duet Los Chunguitos a l’Operació del Carnestoltes, una activitat poca-solta en la qual corren la sang i les vísceres, i en què hi ha participat gent de la talla de Kiko Rivera que, per cert, va triomfar. Els germans José i Juan Salazar, àlies Los Chunguitos, estaven anunciats l’any passat per participar al carnaval però a l’últim moment van protagonitzar una espantada, argumentant «per qüestions televisives», i van deixar la Comissió de Festes d’Encamp penjada. la solució d’emergència va ser l’actor Nacho Guerreros, Coque a la sèrie La que se avecina.

Los Chunguitos formen part de la família Salazar Porrina, gitanos de Badajoz, de tradició rumbera, flamenca i artística. El seu primer èxit va ser Me sabe a humo, estrenat l’any 1974, i durant anys Los Chungitos van triomfar en el món de la rumba (aleshores eren un trio). Juan i José Salazar han recuperat la fama fent l’histrió en programes com Tu cara me suena i Gran Hemrano VIP.

Segons s’explica a la pàgina web del Comú d’Encamp, mentre el «dimarts de Carnaval, el dia que a tot Andorra s’enterra la sardina, a Encamp s’intervé d’urgència el Rei Carnestoltes, que després d’estar penjat quatre dies a la plaça del Consell, s’intenta evitar que es mori per no haver de resignar-se a deixar enrere el Carnaval i la disbauxa. La intervenció és un intent de reanimar l’esperit carnavalesc, amb un equip mèdic ben peculiar que practica al ninot el Carnestoltes una operació singular, consistent a treure de les entranyes els òrgans (aquest són procedents de la matança del porc feta el diumenge al matí)».

En un article de l’Arxiu Nacional, escrit per Rosa Burgos, s’explica que «el dimarts [de Carnaval]s’improvisa una taula de quiròfan i els de la Comissió de Festes es disfressen de cirurgians i actuen per no resignar-se a deixar enrere el Carnaval. De nou  es crea un ambient grotesc que dóna pas a la sàtira. L’operació  onsisteix a destriar un per un els òrgans  del Carnestoltes i llançar-los entre  el públic (els òrgans són reals, però  de bestiar ja mort) fins que tot està  perdut i, finalment, tot i els esforços, s’ha de declarar la mort del rei Carnestoltes».

La festa carnavalesca continua l’endemà, dimecres, quan «després d’una bona sardinada davant de la plaça dels Arínsols, s’enterra definitivament Sa Majestat el Rei Carnestoltes, que no supera l’operació, degut a la inexperiència dels doctors. Una sonora traca esberla la caixa de morts i el Rei Carnestoltes acaba cremat, posant punt i final a les festes de Carnaval».

El Carnaval d’Encamp té diferents cites ineludibles, des del Judici dels contrabandistes –celebrat ahir a la tarda– fins al Ball de l’Òssa, declarada Festa d’Interès Nacional, que té lloc aquesta tarda. Demà al vespre, es llegiran les últimes voluntats del Rei Carnestoltes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT