PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’Apdef presenta una querella per tres delictes contra Volkswagen

L’associació denuncia publicitat fraudulenta, contaminació i estafa

Per EL PERIÒDIC

Primera presentació de l’Apdef als afectats pel frau de Volkswagen.
Primera presentació de l’Apdef als afectats pel frau de Volkswagen. | EL PERIÒDIC
L’Associació de Perjudicats d’Entitats Financeres (Apdef) presentarà demà a la Batllia d’Andorra una nova querella criminal contra la marca alemanya Volkswagen AG «pel frau de les emissions contaminats que afecta als motors dièsels de la companyia», segons destaca la plataforma demandant.

La querella s’adreça a la matriu de l’òrgan i a set directius que en el moment dels fets formaven part de l’administració de la companyia, entre ells, el president del grup, Matthias Muller. Així, a través de l’advocat penalista, Josep Ribera, els representants legals de Apdef atribueixen a l’empresa automobilística alemanya un delicte de publicitat fraudulenta, un altre contra el Medi Ambient i un tercer d’estafa.
Segons dades de la marca automobilística, a Espanya hi ha 683.626 vehicles dièsel afectats de les marques Audi, Skoda, Seat i Volkswagen que es van vendre des del 2009 fins al 2014. El Govern andorrà «calcula que al Principat en són més 1.600», segons destaca l’Apdef.

Atribució de tres delictes / En l’acció penal que presentarà la plataforma es recull que el consorci alemany va cometre un delicte de publicitat falsa «en assenyalar que es compleix amb la normativa europea d’emissions».

Tanmateix, en la querella s’atribueix un delicte medi ambiental recordant que, segons les lleis andorranes, «el qui, amb infracció a les lleis o altres disposicions administratives protectores del medi ambient provoqui o realitzi directament o indirectament emissions [...] ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys, multa fins a 60.000 euros i inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys».
Pel que fa al delicte d’estafa, en la querella, l’Apdef qualifica la maniobra de Volkswagen AG d’«engany». Ja que l’empresa «va introduir el programari en els motors d’aquests vehicles perquè aquests complissin amb la normativa Euro 5 respecte les emissions de gasos contaminants». Així, «sense aquesta certificació, no hagués estat possible comercialitzar un vehicle, ni al país d’origen, ni al Principat d’Andorra, en no poder ser posat en circulació d’acord amb el reglament de la ITV i la Llei del Codi de Circulació».

Advocat a Alemanya / L’Apdef també ha contractat un advocat a Alemanya que defensarà els interessos dels accionistes que hagin comprat accions de la marca en els darrers cinc anys. En aquest cas, la demanda es presentarà als tribunals alemanys i els accionistes reclamaran danys i prejudicis a l’empresa per la pèrdua de valor de les accions a la borsa.

Més accions / Després de presentar la querella, l’Apdef es reunirà amb afectats per l’escàndol dels motors dièsel de Volkswagen. La trobada se celebrarà a partir de les 18.00 hores de la tarda al Cèntric Atiram Hotel. La trobada estarà oberta a propietaris de vehicles Audi, Seat, Skoda i Volkswagen, afectats pel frau de control dels gasos contaminants. Així mateix, l’Apdef començarà una ronda de reunions amb afectats pel frau dels motors dièsel d’arreu de l’estat espanyol, com Palma de Mallorca, LLeida o Burgos, entre altres.

Aquesta és la segona querella criminal que l’Apdef presenta contra la multinacional Volkswagen pel cas del frau de les emissions contaminants. La primera la va presentar a l’Audiència Nacional a Madird el passat mes d’octubre, «i ja s’hi ha adherit més d’un centenar de persones», segons destaca l’associació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT