PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Nadal codirigeix ‘Panorama des del pont’ amb Lavaudant

Sergi Vallès actua a l’obra, amb Eduard Fernández

Per ESTHER JOVER MARTIN

Foto de grup de l’equip de ‘Panorama des del pont’. Sergi Vallès i Ester Nadal, a la fila del darrere.
Foto de grup de l’equip de ‘Panorama des del pont’. Sergi Vallès i Ester Nadal, a la fila del darrere. | TERESA BRUNA
El dramaturg Arthur Miller (sí, l’exmarit de Marilyn Monroe) va escriure l’any 1955 A view from the bridge, una obra que transcorre als anys 50 a Nova York, amb el pont de Brooklyn sempre present, i en què l’autor narra el drama de la immigració il·legal als suburbis del port de la ciutat dels gratacels (i amb què va guanyar el premi Pulitzer).

El Teatre Romea estrena demà (ahir i avui és el torn de les funcions prèvies) Panorama des del pont, l’adaptació dirigida per Georges Lavaudant, amb Ester Nadal com ajudant de direcció. Entre l’elenc d’actors, Sergi Vallès hi té un petit paper al costat del gran Eduard Fernández. La traducció del text de Miller és de Joan Sellent, i el muntatge és una coproducció del Teatre Romea i el LG Théâtre, la companyia de Lavaudant. Les funcions s’allargaran fins al 10 d’abril.

Georges Lauvadant (Grenoble, 1947) és un actor, dramaturg i director de prestigi, que compta amb Ester Nadal com a mà dreta en aquesta producció. L’andorrana i el francès ja havien treballat junts a Coriolà (2001) i Començaments sense fi (2003). Nadal, actriu i directora, té un extensa currículum teatral i ha treballat amb grans directors, sobretot amb Joan Ollé (Los cuentos de la peste, Coral romput, L’oncle Vania, La plaça del diamant), amb qui forma un bon tàndem. Nadal, formada a la prestigiosa Escola  Internacional de Teatre Jacques Lecoq a París, també ha dirigit obres com Obaga i El vigilant del no-res i ha estat directora de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA) en el període 2007-2012.

A Panorama des del pont Nadal té a les seves mans un imponent elenc: Eduard Fernández, Jordi Martínez, Mercè Pons, Marina Salas, Marcel Borràs, Pep Ambrós, Rafa Cruz i Sergi Vallès. Vallès està molt vinculat al món escènic andorrà: el Nadal 2010-2011 va dirigir Els pastorets, ha dirigit els espectacles de Líquid Dansa Això té cony/a i Princeses, i ha actuat a les produccions de l’ENA Un tramvia anomenat desig i Boris I.

L’actor va explicar ahir que a Panorama des del pont té un petit paper, en què interpreta un estibador que treballa amb Fernández al port. «Treballar amb ell i veure’l treballar és un plaer, tant a ell com als altres», va admetre. «I treballar amb Lavaudant, que fins ara només havia treballat a Catalunya al teatre públic, és un gran plaer: a cada assaig mires i aprens, analitzem cada frase, capa paraula...», va comentar emocionat.
Vallès va revelar que el text de Miller és «un drama, gairebé una tragèdia grega. De fet, té un format similar ja que, fins i tot, hi ha narrador extern».

L’argument presenta Eddie (Fernández), un immigrant italià que viu a Nova York i treballa al port, i té acollida una neboda. Un dia, es presenten a casa dos cosins italians buscant una oportunitat. Un d’ells s’enamora de la noia, i es desferma «la lluita entre l’emancipació i l’amor», adverteix Vallès.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT