PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

2016: l’Any Iberoamericà

Andorra la Vella és la Capital de la Cultura i encara no ha anunciat el programa d’actes

Per E.J.M.

Participants a la Festa de la Diversitat a Andorra la Vella, celebrada el maig de l’any passat.
Participants a la Festa de la Diversitat a Andorra la Vella, celebrada el maig de l’any passat. | Tony Lara
La 16a Assemblea plenària de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI) va anunciar, a finals de setembre del 2014, que escollia, per unanimitat, la candidatura d’Andorra la Vella com a Capital Iberoamericana de la Cultura 2016. L’aleshores cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, va destacar que la capitalitat «suposarà un impuls a la visibilitat de la nostra ciutat i del nostre país a la Comunidad Iberoamericana de Naciones, i ens permetrà compartir experiències i models de gestió en matèria cultural i patrimonial, que són cada dia més importants dins les accions de desenvolupament econòmic de les nostres ciutats». 
 
El gener del 2016 expira avui i encara no s’ha presentat la programació d’actes previstos durant l’any. L’actual conseller de Cultura, Marc Pons, ha assegurat que «la programació s’està acabant de tancar i que hi ha coses molt interessants».  De fet, Pons ha aclarit que la majoria del programa «estava fet, però havíem d’esperar que passessin les eleccions». Pons, a més, ha matisat que la capitalitat «no ha de començar l’1 de gener exacte, i l’acte d’inauguració de la Capital Iberoamericana de la Cultura serà cap a finals de febrer, quan prendrem el relleu de mans de Guatemala». 
 
Tot i que el conseller no ha volgut avançar cap acte, sí ha explicat que tota la programació cultural de la parròquia s’inclourà en el marc de la capitalitat i ha admès que també s’organitzaran activitats amb participació de diversos països iberoamericans. «Farem difusió de tots els actes», ha garantit.
 
El Comú d’Andorra la Vella disposa d’una partida de 100.000 euros per assumir la capitalitat, a més de tot el suport econòmic i logístic d’altres institucions, com el Govern i el Consell General, i entitats privades, Dels 100.000 euros, n’hi ha 20.000 que es destinen a subvencionar les activitats que diverses associacions de la parròquia han proposat fer durant l’Any Iberoamericà. «S’ha de resoldre en breu», ha subratllat el conseller de Cultura.
 
A mitjans de novembre, una delegació va viatjar a Madrid per presentar Andorra la Vella, Ciutat Capital, a la seu de la Casa Amèrica a Madrid. A l’acte hi va intervenir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va insistir en «l’oportunitat de donar visibilitat a Andorra en els països iberoamericans en un moment d’obertura en el que cal impulsar les sinergies culturals, socials i econòmiques, més enllà de les nostres fronteres». 
 
A l’acte també van dir unes paraules l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán; el fins fa unes setmanes cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, i el comissari de la capitalitat iberoamericana, Albert Villaró. De la programació, però, res de res.
 
La Unión de Ciudades Capitales Iberoamericanas (UCCI) és una associació que agrupa 30 ciutats d’Iberoamèrica: d’Espanya, d’Amèrica del Sud i d’Andorra. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT