PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Restricció als vehicles més contaminants

L’Àrea Metropolitana de Barcelona vol vetar la circulació dels dièsel de més de 20 anys

Per E. J. M.

Emissió de fum d’un tot terreny.
Emissió de fum d’un tot terreny. | EL PERIÒDIC
Alerta per als propietaris de vehicles dièsel de 20 anys o més: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) prohibirà, a partir del 2018, que els automòbils dièsel més antics i contaminants deixin de circular pel seu territori, una àrea que comprèn 36 municipis. Els vehicles als quals se’ls restringirà el trànsit són  els dièsel amb qualificació Euro 1, és a dir, els fabricats abans del 1996. A més, l’AMB ampliarà el veto gradualment, estenent-lo progressivament als motors dièsel fabricats després del 1996. La mesura respon a la lluita per disminuir la contaminació provocada pels gasos contaminants que emeten els vehicles i reduir les malalties respiratòries relacionades amb la mala qualitat de l’aire.

A Andorra, el Ministeri de Medi Ambient fa un seguiment dels gasos «amb una sèrie de mesuraments fixos automàtics i uns altres d’estacionals corresponents a la xarxa manual de tubs passius a diferents zones d’Andorra. Les dades que es recullen permeten veure quina evolució segueix la qualitat de l’aire i com afecta la seva circulació», s’explica en l’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (Imaca) del 2014, ja que la mobilitat viària és una de les principals causes de la contaminació atmosfèrica.

La Unitat de Medi Atmosfèric del departament de Medi Ambient disposa de diverses estacions que mesuren en temps real la qualitat de l’aire. Les dades es poden consultar a la pàgina web ‘www.aire.ad’. Actualment, els nivells de qualitat de l’aire es qualifiquen «d’excel·lents».Amb tot, fa poques setmanes hi va haver un alerta per inversió tèrmica, que provoca l’acumulació de partícules contaminants.

Per reduir les emissions dels vehicles, el Govern treballa en una legislació que potenciï l’ús del vehicles elèctric amb l’objectiu que el parc mòbil que funciona amb combustible disminueixi a favor d’un transport més sostenible.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT