PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La forta caiguda del petroli ja es nota en les benzineres

La conjuntura internacional ha provocat que el cost del cru s’equipari al de l’any 2004

Per E. JOVER / J. ROMERO

Repostament de benzina en una estació de servei.
Repostament de benzina en una estació de servei. | ÀLEX LARA
La Llei 27/2008, del 20 de novembre, d’impostos especials, va establir que el preu de venda dels carburants es decideix lliurement, per tant, cada estació de servei fixa el cost del litre de combustible. La caiguda del preu del petroli dels últims mesos, a causa de l’excés d’oferta al mercat internacional i la davallada de la demanda de consum, ha portat que el preu de l’or negre hagi caigut en picat, situant el preu del barril de Brendt a xifres del 2004. El cost del cru està sota mínims i, per tant, la butxaca del consumidor ho ha notat, tot i que sense grans alegries. L’Índex del Preu del Consum (IPC) del 2015 va tancar amb un 0,9% negatiu, influenciat per la davallada del preus de diversos sectors, entre ells el dels carburants, que van disminuir un 15,4%.

El preu dels carburants pot continuar baixant fins a l’estiu i no es preveu que es recuperi a mitjà termini. «A nivell particular, el consumidor ho ha notat perquè si al mes gastava  uns 100 euros en omplir el dipòsit, ara n’inverteix uns 80», ha comentat l’adjunt a la direcció de Carburants i Derivats S.A. de Repsol, Marc Orobitg, que prepara l’obertura d’una nova estació de servei als terrenys de la Margineda.

«El preu ha caigut per la conjuntura internacional: el mercat petrolífer d’Iran, el més important, s’ha reobert, i hi ha una nova via per exportar petroli», ha afegit Orobitg. Per contra, la crisi financera mundial, que ha disminuït el poder adquisitiu, ha provocat que el consum de carburant, ja sigui per a locomoció o calefacció, també s’hagi vist afectat. «Amb la nova conjuntura es pot recuperar», ha conclòs Orobitg.

La caiguda del preu dels carburants també ha tingut conseqüències en les importacions del 2015, que s’han reduït un 0,6% respecte el període anterior. L’acumulat al llarg de tot el 2015 va ser de 1.168,54 milions d’euros, mentre que el 2014 va ser de 1.175,05 milions d’euros.

Andorra és un país molt dependent energèticament i necessita carburants per al transport, ja que ha d’importar pràcticament totes les matèries primeres i els béns de consum. A més, encara hi ha milers de llars la calefacció de les quals funciona amb gasoil. L’hivern tan suau que estem vivint també ha influenciat en el menor consum de carburant.

CONJUNTURA INTERNACIONAL / El barril de Brendt, que conté uns 159 litres de petroli, és la marca de referència dels mercats europeus. El Brendt és un tipus de petroli que s’extreu del Mar del Nord. Amb la reintroducció del mercat iraní després del final de les sancions i la disminució del consum de combustible, hi ha una sobreproducció de petroli que ha fet que el preu del barril de Brendt caigués en picat. La tercera setmana de gener va arribar a un mínim de 27 dòlars, un dels valors més baixos dels últims deu anys. Amb tot, el preu ha començat a repuntar i ahir el mínim marcat va ser de 33,6 dòlars.

No obstant això, la caiguda del preu del petroli sembla un fet. El Banc Mundial ha previst que durant el 2016 el preu del barril de cru serà d’una mitjana de 37 dòlars, mentre que fa tres mesos el calculava en 51 dòlars.

La situació està posant en perill la continuïtat de moltes empreses energètiques. Als Estats Units, es parla que faran fallida un terç de les companyies petrolíferes, perquè el baix preu del cru no els permetrà afrontar els deutes. Paral·lelament, els principals països exportadors de petroli i les grans potències continuen mirant de frenar la situació. El ministre rus d’Energia, Alexander Novak, va revelar ahir que Aràbia Saudí ha proposa reduir la producció de petroli en un 5% per país, per contribuir a l’estabilització del preu del cru. L’anunci va provocar que el preu del petroli es disparés un 7%.

Caldrà estar atents a l’evolució de la conjuntura internacional, però, mentrestant, paga la pena aprofitar per omplir el dipòsit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT