PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Els Mossos alerten d’una estafa en la venda d’aparells sanadors

Dos veïns d’Organyà han estat detinguts per robar en explotacions de tòfona de Terol, Burgos i Sòria

Per EL PERIÒDIC

Tòfones intervingudes per la Guàrdia Civil a l’Aragó.
Tòfones intervingudes per la Guàrdia Civil a l’Aragó. | GUÀRDIA CIVIL
Els Mossos d’Esquadra de la Seu d’Urgell i l’Oficina de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Urgell han alertat que a la comarca s’ha detectat una estafa relativa a la venda d’aparells de magnetoteràpia amb suposades utilitats curatives. La policia ha conclòs, amb les dades aportades per diversos denunciants, que hi ha una empresa, amb seu al Vallès, que ofereix aquests equips a un preu molt superior al seu valor real i, per tant, és un fet que podria ser constitutiu d’un delicte d’estafa, segons informa RàdioSeu.

La comissaria dels Mossos d’Esquadra han revelat que, de moment, una persona ha estat víctima de l’engany. En aquest cas es tracta d’una venda tancada a Organyà. L’aparell de magnetoteràpia venut no serveix per curar malalties, que és com el promocionen els comercials que estan oferint el producte per l’Alt Urgell. La policia ha verificat que el valor real de l’aparell que ofereixen no supera els 200 euros però l’estan venent per més de 2.200 euros, és a dir,deu vegades per sobre del preu.

Els Mossos d’Esquadra aconsellen les persones que hagin rebut una oferta per un d’aquests aparelles que no signin cap contracte de compra de la peça. Si algú ha realitzat la compra, els agents recorden que existeix un període de desistiment, d’una setmana, en el qual es pot demanar l’anul·lació de la compra i, alhora, es pot presentar una denúncia als Mossos en cas que es consideri que hi ha proves evidents d’haver estat víctima d’una estafa de consum.

El procediment també s’aplica per a d’altres casos semblants, especialment aquells que tenen a veure amb inspeccions de gas il·legals o bé abusives, un dels procediments d’engany més freqüents a la comarca per part d’empreses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Lladres de tòfones

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha fet públic que ha detingut dos veïns d’Organyà, de 66 i 37 anys, com a presumptes autors de tretze robatoris amb força en explotacions tofoneres de Terol, tot i que també haurien actuat a Burgos i Sòria. Els agents calculen que, només a Terol, haurien sostret 94,65 quilos de tòfona negra, amb un valor al mercat de 46.320 euros.

Les detencions van tenir lloc divendres passat, dia 22, quan la Guàrdia Civil va interceptar el vehicle amb què viatjaven els acusats, pare i fill, a la localitat de Borja (Saragossa). En el moment de la detenció portaven més de nou quilos de tòfona negra, càmeres nocturnes, llanternes frontals, GPS i eines diverses per tallar filats i altres utilitzades en l’extracció de les tòfones. Al vehicle també hi viatjaven dos gossos especialitzats en la recerca de tòfona negra, que van ser traslladats a la protectora d’animals de Terol. Després de declarar aquest dilluns, el jutge va ordenar l’ingrés a presó dels dos homes, amb una fiança de 10.000 euros en cada cas.

Els detinguts feien servir el mateix modus operandi: actuaven de nit,  tallant la tanca que envolta les finques agrícoles i utilitzaven els gossos ensinistrats per localitzar les tòfones. Després simulaven que els forats havien estat ocasionats per un senglar. A més, pare i fill van arrendar diverses explotacions agrícoles de manera que en una inspecció no es podia distingir entre el producte recol·lectat legalment i el sostret.

Els acusats venien la tòfona mitjançant un portal web, en què oferiren «tòfones del Pirineu català al millor preu». A internet s’anunciaven com una empresa familiar dedicada a la recol·lecció de tòfones, però el negoci no està registrat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT