PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Exposicions d’Amaníaco, l’‘Art de volar’ i dels còmics en català

Joan Pieras torna a la presidència de l’ARCA després de dos anys amb Josep Samarra al capdavant

Per E. J. M.

Il·lustració de Kim per a la historieta gràfica ‘L’art de volar’
Il·lustració de Kim per a la historieta gràfica ‘L’art de volar’ | EDICIONS DE PONENT
L’Associació andorrana del còmic, la il·lustració i l’animació (ARCA) prepara el programa d’exposicions del 2016 amb la reincorporació de Joan Pieras com a president de l’entitat. La junta de l’ARCA ha decidit, aquesta setmana, el relleu del president dels últims dos anys, Josep Samarra, «que no podia seguir per motius personals», va detallar Pieras ahir. 
 
A més de l’exposició actual que hi ha al Museu la Massana Còmic, dedicada als il·lustradors de Charlie Hebdo assassinats fa poc més d’un any, durant l’any podrem veure mostres dedicades a Amaníaco Ediciones, a Mario Sánchez Nevado, al còmic en català, a Arturo Moreno, a la historieta gràfica Art de volar de Kim i Altarriba i una exposició multidisciplinar del col.lectiu d’artistes plàstics d’Andorra.
 
Pieras, a més, torna a la presidència de l’entitat l’any en què el Saló la Massana Còmic compleix 20 anys, una edició molt especial. Pieras va ser president de l’ARCA des de la seva constitució, l’any 2007, fins al 2014, quan el va rellevar Samarra. A la junta l’acompanyen Jordi Planellas, que continua de vicepresident, Xavi Álvarez, de secretari, i Martín Blanco, de tresorer.
 
LES MOSTRES DE L’ANY / L’ARCA ha tancat el calendari d’exposicions anual, tot i que hi ha algunes dates encara per determinar. Actualment, el Museu del Còmic acull la mostra, organitzada per l’ambaixada francesa, Wolinski, Cabu, Charb, et les autres..., els dibuixants assassinats l’any passat a la redacció del setmanari satíric. 
Durant tot el mes de març, la sala acollirà una exposició multidisciplinar dedicada al col.lectiu d’artistes plàstics d’Andorra.
 
L’editorial Amaníaco, que celebra el 25è aniversari, serà la protagonista del mes d’abril. Amoníaco té una sèrie negra, i l’últim còmic de la col·lecció està dedicat a l’obra d’Enric Badía Romero, que ha treballat, entre d’altres, per a l’editorial Bruguera, The Sun i Daily Express. Amoníaco també ha editat un llibre sobre Mingote; Don Talarico, de Jan; Raf. El gentleman de Bruguera, de Jordi Canyissà, i Otto el cañón, de Josep Blanco.
 
Del 8 al 9 d’abril s’organitzarà l’esdeveniment dedicat al còmic més important de l’any: el Saló la Massana Còmic. Entre els noms ja confirmats, hi ha el d’Enrique Corominas, que portarà les il·lustracions que realitza de la saga literària Joc de trons per a l’editorial Gigamesh. Mamen Moreu portarà el còmic Resaca (Astiberri, 2014), protagonitzat pel seu àlter ego, el personatge Marcela, habitual de la revista satírica El Jueves. A Resaca Moreu ha dibuixat i escrit 80 pàgines inèdites sobre l’esbojarrada Marcela. Mateo Guerrero presentarà la seva sèrie Gloria Victis (Le Lombard), ambientada a la Roma clàssica, amb els circs plens de gladiadors. El tercer volum de Gloria Victis es publicarà el mes que ve.
 
Entre maig i juny, el convidat al Museu del Còmic serà l’il·lustrador d’art digital Mario Sánchez Nevado (Barcelona, 1985). El creador es dedica, sobretot, a desenvolupar el treball artístic per a bandes de música i empreses de publicitat. El seu món surrealista i de creador d’històries l’han convertit en un referent en el seu camp.
A l’estiu, l’exposició amb què es treballa és una dedicada al món del còmic en català, en què hi participaran diversos il·lustradors.
 
Entre setembre i octubre, l’exposició serà sobre la historieta gràfica L’art de volar (Edicions de Ponent)amb il·lustracions de Kim i guió d’Antonio Altarriba, guanyadora del Premi Nacional de Còmic 2010.  L’obra està inspirada en la vida del pare d’Altarriba, que es va suïcidar amb 90 anys. El seu progenitor havia estat combatent de la República durant la Guerra Civil Espanyola, va lluitar per la Resistència francesa i després va patir l’exili interior al qual el va abocar el franquisme.
 
El Museu del Còmic tancarà l’any amb una exposició dedicada a Arturo Moreno (1909-1993), historietista, il·lustrador i pioner dels dibuixos animats a Espanya, de manera que se’l va conèixer com el Walt Disney espanyol. Entre les seves obres més conegudes per a la canalla hi ha Formidables trapisondas del Grumete Mick, el viejo Mock y el Perro Muck, i també va destacar amb la seva tasca al capdavant de la revista infantil KKO. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT