PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’hora de la reforma

El ministre Álvarez Marfany subratlla que és el moment de començar a executar els canvis

Per ESTHER JOVER MARTIN

El cap de Govern, Antoni Martí, col·loca la distinció de ministre a Carles Álvarez Marfany, el nou titular de Salut, que ahir va jurar el càrrec.
El cap de Govern, Antoni Martí, col·loca la distinció de ministre a Carles Álvarez Marfany, el nou titular de Salut, que ahir va jurar el càrrec. | SFGA
El cap de Govern, Antoni Martí, ha culminat la remodelació del Gabinet per completar l’equip que treballarà «durant els pròxims tres anys». Carles Álvarez Marfany va jurar ahir el càrrec de ministre de Salut, en substitució de Rosa Ferrer, de manera que assumeix «una de les carteres més complexes, amb la reforma del sistema sanitari pendent des de fa anys», va dir Martí. Álvarez va afegir que és «urgent materialitzar la reforma, ja que fa molts anys que s’hi treballa. El pla està elaborat i ara s’ha d’implementar d’una forma progressiva, no dolosa, buscant sempre l’eficiència, i no perdre la qualitat assistencial, que com a ministre de Salut és el que miraré més, a banda dels números. La qualitat assistencial és el primer i el més important per a mi», va assegurar.

Durant el discurs que Martí va fer després del nomenament del ministre, el líder de l’Executiu va demanar-li «rigor, determinació i sentit de l’equilibri», un equilibri que ha de trobar entre «el dret a la cobertura sanitària de qualitat» i «la reducció d’un dèficit que creix i és inassumible». Martí va expressar al nou membre del Gabinet tot el seu suport però va exigir-li una «actitud constructiva i conciliadora» i va aconsellar-li que busqués «el consens, sense deixar de prendre les decisions necessàries».

El cap de Govern va insistir en què vol «un pacte d’Estat, un gran acord transversal entre totes les forces polítiques» en el tema sanitari, i va recordar que tots en són «coresponsables». Martí va recordar que l’any 2011 es va esgotar la branca general de la CASS, una situació que «no pot passar mai més, s’han d’anticipar els riscos del futur».

Álvarez Marfany va subratllar que «la reforma sanitària no pot esperar, i ho hem de fer el més aviat possible. Encara hi som a temps i ens en sortirem». El flamant ministre va garantir que «tot el que han fet els antecessors ha estat una bona feina i  s’aprofitarà al màxim, és una continuïtat. Ara es tracta d’executar la reforma», va insistir. El nou titular de Salut va admetre que ara ha de fer la feina «des de dins del ministeri», ja que «des de fora ja hem analitzat la situació», va concloure.

Piqué relleva Burgués al SAAS per «canvi de cicle»

Durant les pròximes setmanes es farà efectiu el relleu del director general del SAAS, Lluís Burgués, que ha estat destituït a favor del doctor Josep Maria Piqué, exdirector general de l’Hospital Clínic de Barcelona. «El perfil del doctor Burgués és molt bo, i ha fet el seu recorregut, la seva tasca», va matisar el nou ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, «però ara és el moment d’un canvi de cicle, s’ha de donar una nova imatge, una nova empenta, i crec que el doctor Piqué és qui ho farà millor», va aclarir ahir.

El ministre va admetre que ja feia temps que s’anava darrere de Piqué perquè «és una personalitat de la gestió hospitalària, un top ten en el camp, feia molt de temps que el ministeri l’havia contactat i, finalment, hem pogut materialitzar la seva vinguda». La substitució de Burgués per Piqué ha de seguir el seu procés. Álvarez presentarà la  proposta al Consell Directiu del SAAS i, després, el Govern l’haurà de ratificar.

Un altre dels canvis que s’hauran de formalitzar durant les pròximes setmanes és la substitució del doctor Albert Pla per Enric Bartomeu al Consell d’Administració de la CASS. «És una aposta de perfil», va matisar el ministre. «Bartomeu va ser director de la CASS i té molta experiència dins de la casa, ens interessa que la capacitat de control de la CASS augmenti i sigui més efectiva». Amb la substitució de Pla no quedarà cap metge al Consell d’Administració de la CASS, tot i que Marfany va considerar que «la mancança és fàcil de suplir ja que dins de la CASS hi ha molts metges que poden ser consultats en qualsevol moment».

El passat 4 de gener, el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar que Álvarez Marfany seria el relleu de Rosa Ferrer, fins fa unes setmanes ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació.  Amb la remodelació, Marfany ha assumit només la part de sanitat, mentre que les Secretaries d’Estat d’Afers Socials i d’Ocupació s’han fusionat en una de sola, amb Ester Fenoll al capdavant, i han passat a dependre del nou Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT