PUBLICITAT

CR recorda al PS que el suport a les lleis fiscals no serà a qualsevol preu

  • Els reformistes esperen la contraproposta socialdemòcrata
  • No vol marcar línies vermelles, però alerta que no n'hi ha prou d'ajustar el tipus
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El reformista Serra i el ministre López conversen a la sala de passos perduts de la Casa de la Vall. Foto: TONY LARA

Els reformistes volen passar per bons, però no per rucs; o com a mínim això és el que es desprèn de l'estat d'ànim de CR quant a la reforma fiscal que estan negociant amb els socialdemòcrates. Tot i reconèixer una coincidència programàtica notable en aquesta matèria, els reformistes volen evitar que el PS i el Govern es pensin que ja tenen el seu per a la reforma tributària. Per a la rentrée política de després de Meritxell, CR espera que els socialdemòcrates facin una contraproposta que s'acosti a les exigències que els reformistes van fer públiques l'hivern passat per donar suport a la posada en marxa d'un nou sistema impositiu.

La resposta dels socialdemòcrates hauria d'acostar posicions sobre diversos punts que CR va posar damunt de la taula fa uns mesos. Un, el que demanava poder analitzar i debatre el model fiscal en el seu conjunt, ja s'ha vist satisfet amb l'entrada a tramitació del Projecte de llei de l'IVA. Hi ha, però, encara tota una sèrie de demandes per aclarir. D'entrada, els reformistes reclamaven una aplicació escalonada de la fiscalitat directa, començant per un tipus del 0% fins a assolir el 10%. CR també va reclamar que s'analitzés bé l'encaix dels nous impostos amb els tributs i les taxes comunals existents per evitar supòsits de doble imposició.

Una altra de les propostes reformistes era no abolir l'impost de plusvàlues immobiliàries --que segons els reformistes funciona raonablement bé-- i deduir-lo de la quota dels nous impostos. Entre les qüestions més detacades també hi ha la dels períodes de liquidació: mentre que el projecte de llei dels socialdemòcrates preveu liquidacions trimestrals, els reformistes són partidaris d'un sistema més simplificat que permeti una liquidació anual.

És per aquesta raó que els consellers reformistes presents a la Comissió d'Economia i Finances, Jaume

Serra, Daniel Armengol i Amadeu Rossell, insistiran en aspectes que poden semblar molt tècnics però que per a CR són claus en tant que poden condicionar molt l'aplicació del nou sistema. En aquest sentit, des de CR s'afirma que no n'hi ha prou amb la reducció del tipus impositiu de l'IVA --que el PS va preveure inicialment en el 5,5% i que acabarà sent del 4,5%-- per satisfer les seves expectatives. Partint de la base que, quan de models fiscals es tracta, està tot pràcticament inventat, la importància, segons els reformistes, és en els detalls. Amb tot, des de CR no es volen fixar línies vermelles en la negociació de ls reforma tributària i s'assegura que el posicionament del Grup Parlamentari estarà determinat per una anàlisi global del sistema proposat per l'Executiu socialdemòcrata.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT