PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El dia més trist de l’any

Avui és el Blue Monday, considerat com el moment on les persones se senten més desanimades i decaigudes, segons una fórmula matemàtica

Per ivan alvarez

Una jove es tapa la cara en senyal de desesperació i tristor.
Una jove es tapa la cara en senyal de desesperació i tristor. | El Periòdic
Per a molta gent, Blue Monday no és més que un dels més celebrats singles de la mítica banda anglesa de principis dels 80, New Order. Per a d’altres, Blue Monday és un còctel que es fa amb parts de Cointreau, Vodka i Curaçao blau i per a una petita porció de població, Blue Monday és un llibre de còmics elaborats per Chynna Clugston i que es mostren altament esquitxats pel gènere del manga. 
 
Per alguns especialistes, Blue Monday és avui, 18 de gener. El conegut com el dia més trist de l’any i on, segons una fórmula matemàtica identificada per l’investigador britànic, Cliff Arnall, les persones se senten més desanimades i decaigudes coincidint amb el tercer dilluns del mes de gener. Aquesta equació mesura variables com el final de les festes nadalenques, la tornada a la rutina, la pujada de gener, les promeses incomplertes i, fins i tot les condicions meteorològiques. Aquest Blue Monday coincideix amb un dels moments més freds de l’any i amb poques hores de llum. Segons apunta el psicòleg Miguel Àngel Rizaldos, els estudis han trobat que la manca de llum durant els mesos d’hivern més foscos augmenten la possibilitat d’experimentar estats d’ànims negatius i, per tant, que desemboquin en tristesa o depressió. El nivell de desànim en aquest dilluns trist dependrà de la meteorosensibilitat de les persones, un trastorn afectiu estacional, que afecta al 15% de la població segons alguns estudis, i que provoca canvis d’humor molt dràstics amb l’arribada del fred.
 
Evidentment, tot té una explicació científica. La llum solar ens aporta vitamina D i aquesta afecta als sistemes hormonals. La serotonina, que disminueix al capvespre i augmenta al trenc d’alba,té una funció important en la inhibició de la ira, l’agressivitat, l’humor i la son. Per aquest motiu, a nivells baixos de serotonina ens sentim més apàtics, tristos i enfadats,mentre que a nivells més elevats ens sentim alegres, feliços i eufòrics. A la tardor i l’hivern són menys les hores de llum i hi ha més dies plujosos i grisos, per tant la quantitat de serotonina alliberada és més baixa i això pot animar a la nostra apatia. 
 
No és res matemàtic ni d’equacions. El mateix Arnall –aquell que va estendre l’equació que explicava el Blue Monday– va aclarir en el seu moment que la teoria era falsa. Tot i això, el fenomen del dilluns trist i el 18 de gener segueix present en l’agenda mediàtica. Per combatre la sensació, es fan moltes iniciatives al món aprofitant la data per a incitar a la població a fer  d’aquest dilluns un dia positiu i alegre. Queda clar que, en el fons, tot està en el nostre cap i en la voluntat de veure el dia com el què és. Només un 18 de gener corrent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT