PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Alerta per una estafa amb una variant de les ‘cartes nigerianes’

Els autors suplanten la identitat d’una entitat bancària i proposen el cobrament d’una gran herència

Per EL PERIÒDIC

Correspondència rebuda en el cas de l’estafa de les ‘cartes nigerianes’, l’any 1998.
Correspondència rebuda en el cas de l’estafa de les ‘cartes nigerianes’, l’any 1998. | EL PERIÒDIC
El Servei de Policia adverteix que s’ha detectat una estafa que consisteix en l’enviament de cartes per correu postal amb el logotip d’una entitat bancària andorrana anunciant la mort d’un client sense hereus que disposa d’una fortuna. La Policia aconsella no respondre cap d’aquestes cartes i informar la Policia en cas alguna persona hagi estat víctima d’aquest frau.

La Policia va explicar ahir en un comunicat el modus operandi de l’intent d’estafa. «En les cartes, que inclouen la suplantació d’identitat d’un empleat de l’entitat, s’informa de la mort d’un client que disposa d’una quantitat important de diners en l’entitat i s’explica que no té hereus. Així, l’estafa pretén fer creure al receptor que pot arribar a percebre una important quantitat de diners i que només cal que avanci diners per a despeses lligades a l’operació. La intenció dels autors de l’estafa és aconseguir informació personal per fer-ne un ús il·lícit o demanar un pagament anticipat de diners». Algunes de les persones enganyades han fet diverses aportacions de diners perquè han cregut poder obtenir una fortuna i recuperar els diners aportats.

El Departament de Policia recomana «no respondre cap d’aquestes cartes, no enviar cap dada personal, ni posar-se en contacte amb el suposat emissor». De fet, l’estafa és una  variant de les anomenades cartes nigerianes, que utilitzen el logotip d’una entitat bancària i que arriben als domicilis particulars amb els noms i cognoms de les possibles víctimes per donar una aparença de credibilitat.

El Cos de l’Ordre insisteix que en cas que alguna persona hagi estat víctima d’aquest frau, en haver accedit a algun pagament o facilitat les seves dades bancàries, s’ha de posar en contacte amb el Departament de Policia.

Cartes Nigerianes / Les anomenades cartes nigerianes es refereixen a una sèrie d’estafes que inicialment van tenir el seu origen a Nigèria, tot i que actualment s’han expandit a d’altres països africans del seu entorn, o que fins i tot s’efectuen des d’Europa, sent els seus autors de procedència africana o d’altres nacionalitats.

La característica principal de l’estafa és que els autors fan arribar cartes (físiques, fax, correus electrònics, etcètera) en les quals es proposa un negoci, generalment de grans quantitats de diners, i es cerca algun inversor o col·laborador a Europa per poder tramitar-lo, a canvi de grans comissions de diners. La proposta de negoci pot ser des de cobraments d’herències suposadament dipositades a bancs europeus a premis de loteries o diners amagats a les autoritats del seu país, entre d’altres fórmules utilitzades.

L’engany comença quan algú s’interessa per l’oferta i, aleshores, li demanen un avançament de diners per finançar l’operació (pagaments d’honoraris d’advocats, impostos, suborns o d’altres). Quan la víctima ja ha executat algun enviament de diners, se li plantegen més motius perquè continuï aportant més diners per fer l’operació.En alguns casos, la víctima ha arribat a viatjar al país d’origen del negoci per reclamar la seva part, amb ris per a la seva vida. La Policia manté que no es té constància que cap ciutadà andorrà hagi arribat fins a aquest extrems.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT