PUBLICITAT

BETLEM

Vives titlla d’«injustícia» l’ocupació israeliana

L’arquebisbe d’Urgell visita Terra Santa amb una delegació episcopal

Per EL PERIÒDIC

L’arquebisbe Vives, a la dreta, saluda el Patriarca Llatí de Jerusalem, Fouad Twal, dissabte passat.
L’arquebisbe Vives, a la dreta, saluda el Patriarca Llatí de Jerusalem, Fouad Twal, dissabte passat. | BISBAT D'URGELL
L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, continua el seu viatge per Terra Santa com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola en la visita que els bisbes d’Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica realitzen durant aquests dies. Els prelats van reunir-se ahir amb la comunitat cristiana de Beit Jala (Cisjordània, Palestina) i van celebrar una missa en la parròquia de l’Anunciació. Durant la jornada, a més, els bisbes van visitar la Vall de Cremisan, a Beir Onah, per constatar l’impacte del mur que hi ha construït Israel.

Les famílies cristianes han explicat als bisbes de la coordinadora de conferències episcopals com els afecta la pèrdua de les seves terres com a conseqüència de l’expropiació de les propietats per part d’Israel i la construcció del mur de separació a la Vall de Cremisan. La pèrdua és determinant per a moltes famílies, ja que les terres suposen el mitjà de vida i es veuen en una situació crítica. Beit Jala és una de les ciutats palestines més antigues, situada a dos quilòmetres de Betlem.

Vives va explicar ahir que «els bisbes de 15 conferències episcopals que estem a Betlem hem pogut veure la situació de Cremisan. L’exèrcit i la policia d’Israel defensen unes terres al·legant qüestions de seguretat, que pretenen els palestins. Hem pogut pregar, estar junts, i veure la pressió dura contra els habitants que fa l’exèrcit israelià. És una qüestió d’injustícia, que clama al cel, perquè no és tant per seguretat, sinó més aviat per poder tenir una ampliació dels territoris ocupats. Uns territoris que ara, amb el mur, passarien a la Jerusalem israeliana».

Quant a la missa a Beit Jala, Vives va explicar que la gent va dir als bisbes: «Pregueu per la pau! A veure si amb vosaltres es pot fer un esforç per la pau en aquesta terra». L’arquebisbe va respondre que, a més de pregar,  «també mirarem de fer pressió davant de tots aquells governs a l’exterior i dels dos contendents, que aquí podrien i han d’aportar un treball pacient de pau».

D’altra banda, els bisbes van viatjar ahir fins a Amman (Jordània), on viuen més d’un milió i mig de refugiats de Síria i Iraq. «Jordània és un país petit que ha hagut de rebre un milió i mig de refugiats, i veu els límits de la seva capacitat d’acollida», ha puntualitzat Vives. «Ara és l’ONU, els països rics d’Occident, som nosaltres, les persones que se sentin cridades, els que hem d’ajudar», ha afegit. Els bisbes es reuniran amb l’església local de Jordània, ja que el viatge d’enguany se centra en la situació de cristians vulnerables, especialment aquells que s’han vist forçats a fugir de la seva terra natal i cercar refugi.

SUPORT MORAL / Quant a l’objectiu del viatge, Vives ha explicat que «anem a donar suport moral, a dir-los-hi: estem amb vosaltres, no us oblidem... I, segurament, convindria ajudar en l’origen dels problemes, perquè és allà on trobarien molt més l’ajut, perquè és on tenen la família i la vida. Tant de bo que poguéssim contribuir, una mica ni que fos, a la pau i al respecte a les minories».
Durant el viatge, els bisbes també han visitat Taybeh, a prop de Jerusalem, on van celebrar l’Eucaristía a l’església parroquial, i el Patriarca Llatí de Jerusalem, Fouad Twal,  els va donar la benvinguda.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT