PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

El copríncep Vives dóna suport als comuns per les transferències

L’arquebisbe insta els nous cònsols electes a mantenir la proximitat i prioritzar els més necessitats

Per ESTHER JOVER MARTIN

Fotografia de família del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i els 14 cònsols majors i menors, ahir a la Sala del Tron del Palau Episcopal, a la Seu d’Urgell.
Fotografia de família del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i els 14 cònsols majors i menors, ahir a la Sala del Tron del Palau Episcopal, a la Seu d’Urgell. | EMILIO PRENAS
«Als coprínceps no ens pertoca immiscir-nos en els debats, que dependran de la capacitat política de negociació, però estic convençut que serà una legislatura molt positiva per trobar fórmules que regulin millor el finançament dels comuns», va afirmar ahir el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, que va oferir una recepció als cònsols electes en les eleccions comunals del 13 de desembre. «Per una limitació de la llei, els comuns s’han trobat amb un bucle perquè no poden destinar els diners on fan més falta», va afegir. Amb aquestes paraules, Vives va donar suport a les negociacions dels comuns amb el Govern per reformular la llei de transferències comunals i, de retruc, la de les competències.

Durant la rebuda del copríncep a la Sala del Tron del Palau Episcopal, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que per protocol va actuar com a portaveu dels cònsols, va subratllar que el major repte del nou mandat comunal és establir «el nou marc de transferències i competències». El cònsol, que enceta el seu segon mandat, va assegurar que «si hi ha voluntat ho podem resoldre ràpidament». Fa uns dies, el cap de Govern va anunciar el nomenament de Consol Naudi com a secretària d’Estat de Relacions Institucionals i encarregada de negociar amb els comuns sobre les transferències i les competències. «Coneixent la Consol Naudi, un cop hagi jurat el càrrec anirà per feina, com la caracteritza la seva forma de ser», va puntualitzar Mandicó. Naudi ha estat cònsol menor d’Ordino i coneix bé el tema, com també el coneixia a fons l’exministra Rosa Ferrer, que en principi havia de ser l’encarregada de la negociació entre Govern i comuns.

Durant el seu discurs, Mandicó també es va referir «a l’esforç que hem fet els comuns en l’últim mandat, tots hem rebaixat una part important del deute i això ens permet enfocar els pròxims quatre anys amb una visió molt diferent de la que hi havia fa quatre anys».

INSTITUCIÓ DE PROXIMITAT / Per la seva part, Vives va afegir que «sempre estaré obert a trobar solucions justes, perquè no es tracta que les institucions es contraposin ni donin la imatge que es contraposen, sinó que ens convé un país en què sumem: sumar a l’interior del comú, entre tots els consellers electes encara que siguin una minoria, perquè els cònsols representen tota la parròquia, i també sumar amb el Govern perquè vetlli per a que aquesta institució que és el comú se’n pugui sortir». De fet, el copríncep va insistir molt en què «els comuns, la federació de les parròquies, és la base institucional del país», i va recordar als cònsols que siguin molt pròxims a la ciutadania, «no esperar que els problemes ens vinguin i solucionar-los, sinó sortir al seu encontre».

El copríncep episcopal va insistir  als cònsols electes que vetllin per les persones que passen dificultats: «Tingueu preferència pels col·lectius més abandonats i necessitats, amb més carències. El comú ha de vetllar perquè ningú deixi de tenir el mínim», De fet, després de la trobada, Vives va admetre que «els veig molt receptius, i els comuns són unes institucions molt pròximes a la ciutadania. També els he demanat que treballin conjuntament, que no es facin majories contra les minories, que sumin».

Mandicó també va voler destacar la importància de la recepció, que va qualificar de «reconeixement envers els comuns. Els cònsols estem convençuts de la seva importància i també ho és que el copríncep ens doni suport a la feina que estem fent». A les paraules de Vives, el portaveu dels cònsols va reiterar que «els comuns són molts propers a la ciutadania, i són els primers que constaten les mancances que hi ha i intenten solucionar-ho».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT