PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

PS i SDP preparen l’esmena a la totalitat al pressupost 2016

Bonet i Naudi busquen la fórmula per presentar el no al projecte de llei

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els cinc consellers del grup mixt. En primer pla, Sílvia Bonet, d’SDP.
Els cinc consellers del grup mixt. En primer pla, Sílvia Bonet, d’SDP. | TONY LARA
El termini per presentar esmenes al Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2016 s’ha prorrogat fins al 22 de gener, a les tres de la tarda. Fins aquell moment encara poden passar moltes coses, i no hi ha res cent per cent assegurat, però els consellers que formen el grup mixt, tant els tres del Partit Socialdemòcrata (Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís) com els dos de Socialdemocràcia i Progrés (Víctor Naudi i Sílvia Bonet) tenen pràcticament coll avall que entraran una esmena a la totalitat al pressupost plantejat pel Govern de Demòcrates per Andorra (DA). El debat a la totalitat del Projecte de llei està previst en la sessió del Consell General del 4 de febrer.

La consellera socialdemòcrata Rosa Gili va matisar ahir que «dilluns que ve ens reunirem els tres consellers del PS per decidir si presentem l’esmena a la totalitat, tot i que és el 99,9% segur que ho farem». Gili va argumentar que «el pressupost és l’eina bàsica d’un govern i no compartim ni les prioritats ni el programa de DA». Amb tot, la consellera va insistir que «fins a l’últim dia de la pròrroga podem decidir, no hi ha pressa».

Segons el reglament del Consell General, una esmena a la totalitat la poden presentar tres consellers o un grup parlamentari i, per tant, els consellers d’SDP no ho podran fer en solitari. La consellera d’SDP Sílvia Bonet va comentar ahir que «encara no hem decidit com ho farem, ja que hi ha més d’una fórmula». Una opció és que el grup mixt (PS+SDP) la presentin conjuntament, una mesura que no s’ha confirmat per cap de les dues formacions. Una altra possibilitat és que un conseller liberal se sumi als dos parlamentaris d’SDP per presentar l’esmena. No hi ha res descartat. De fet, el Grup Parlamentari Liberal ja ha presentat la seva esmena a la totalitat al Projecte de llei del pressupost de l’exercici 2016.

Bonet va aclarir que SDP vol presentar esmena a la totalitat perquè  «el pressupost marca la línia d’actuació del Govern i cada grup té la seva línia. Si governéssim faríem un altre pressupost». D’aquí al 22 de gener, a més de preparar l’esmena a la totalitat, cada grup també prepararà, si vol, les esmenes parcials, és a dir, per partides o temes.

EL NO DELS LIBERALS / El grup parlamentari que té la feina més avançada és el liberal ja que ja ha presentat l’esmena a la totalitat, que es publica al Butlletí del Consell General número 67/2015, del 30 de desembre del 2015. La Sindicatura publica l’admissió a tràmit i l’esmena a la totalitat presentada pel president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, al projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2016 entrat a tràmit el 3 de desembre del 2015 i publicat al Butlletí del Consell General número 61/2015.

El conseller liberal Ferran Costa va explicar que la motivació per presentar l’esmena a la totalitat és que «el pressupost general presentat no correspon al que nosaltres hauríem tirat endavant, defensem el model de pressupost que vam presentar durant la campanya electoral del febrer del 2015». Els parlamentaris del principal grup de l’oposició fa dies que treballen les esmenes parcials que presentaran al pressupost i les han de posar en comú.

Els liberals també han presentat una esmena a la totalitat al Marc pressupostari de l’Administració general de l’Estat per al temps corresponent al mandat 2016-2019, és a dir, la planificació pressupostària a quatre anys vista en què el Govern fa una previsió dels ingressos i de les despeses de tota la legislatura, un càlcul exigit per l’anomenada Regla d’or, la Llei de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària.
El grup mixt ha demanat una pròrroga al termini per presentar esmenes que s’esgota el 20 de gener. Tant els consellers del PS com d’SDP han de decidir si també presentaran una esmena a la totalitat al Marc pressupostari previst.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT