PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els Reis d’Orient porten la neu de regal

Les carrosses, els patges i Ses Majestats desfilen pel centre urbà per portar la il·lusió tot i les precipitacions

Per ESTHER JOVER MARTIN

El Patge Reial encapçala la cavalcada enmig d’una nevada, ahir.
El Patge Reial encapçala la cavalcada enmig d’una nevada, ahir. | EMILIO PRENAS
Ni la neu, ni l’aigua, ni els tres graus centígrads que marcava el termòmetre van deslluir la cavalcada de benvinguda als Reis d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, que un any més no es van oblidar d’Andorra. A més, els tres savis han portat un regal molt esperat per tothom: la neu. La precipitació en forma de neu va caure per tot el Principat i, per fi, va provocar la tan esperada estampa nadalenca: flocs de neu mentre la gent camina abillada amb guants, botes i gorres de llana. I les estacions d’esquí, exultants.

La nevada, com no, també va suposar retencions a la xarxa viària i l’obligatorietat de circular amb cadenes a la CG2 a partir de Canillo, a la CG4 i a la CG5 a partir d’Erts, a la  CG3 a partir de La Cortinada i a la RN22 per accedir al Principat. Segons el servei de meteorologia, la previsió és que durant la jornada d’avui segueixi nevant.

Però els Reis d’Orient van arribar sense problemes i aquesta matinada han repartit els regals per totes les llars. Com és habitual, totes les poblacions els reben amb una desfilada de carrosses en què els infants es disfressen i llencen caramels durant tot el trajecte. Bosses de plàstic, paraigües oberts, mans esteses... Tot val per pescar el màxim de caramels possible, vigilant no rebre en un ull ja que alguns dolços són propulsats amb molta energia. Que li diguin a la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va rebre un cop de caramel a la cruïlla del carrer de la Unió.

LA DESFILADA / La rua de benvinguda als Reis d’Orient organitzada conjuntament per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany la van obrir una vuitena d’agents de circulació damunt de les seves motos, fent sonar les sirenes. A continuació, el nombrós grup de batucada Batrakes feia ressonar els tambors per marcar el ritme de la desfilada. Un grup de personatges Disney, entre els quals s’hi barrejaven els Simpsons i Shin Chan, saludaven els presents.

El primer personatge important de la cavalcada va ser el Patge Reial, que precedia les següents carrosses: Alícia al País de les Meravelles; una dedicada a la neu; dos vaixells pirata; els 101 Dàlmates; Pinotxo; Bob Esponja; Aladdin –que al matí va tenir un accident però que a la tarda ja estava arreglada i a punt per desfilar–; les pubilles i els hereus d’Escaldes-Engordany, en una carrossa amb una reproducció de l’església romànica de Sant Miquel d’Engolasters; la Bella i la Bèstia; un vaixell estil Titanic; Pokémons i follets del bosc. Després de les carrosses de la canalla, un Patge va precedir els tres Reis d’Orient: primer Melcior, amb la seva barba blanca i túnica blava; després, Gaspar, amb la barba pèl-roja i la túnica vermella i daurada i, finalment, Baltasar, amb turbant i en un tron d’estil egipci. Darrere dels reis, el Piolet i l’Andy, del Club Piolet, acompanyaven els Bombers per tancar la desfilada.

La cavalcada va sortir a les 18.30 de la plaça Guillemó i, un parell d’hores més tarda, arribava a la plaça Coprínceps, on es va instal·lar un envelat per acollir els Reis d’Orient i evitar la pluja i la neu. Així, la canalla que encara no havia entregat la carta ho va poder fer personalment al seu rei preferit.

A mesura que la cavalcada anava passant, la gent s’abraonava sobre l’asfalt per recollir els caramels que havien quedat abandonats. I darrere, la brigada de neteja, a punt per escombrar i deixar els carrers nets i a punt.

MÉS BENVINGUDES / A més de la desfilada per les valls centrals, els Reis d’Orient també van ser rebuts a la resta de parròquies. Ses Majestats van visitar primer els padrins de la parròquia i després van desfilar pel poble, fins aturar-se a la plaça de la Germandat per recollir les cartes de la canalla. A Encamp, a Canillo, a Ordino i a la Massana també es van muntar cavalcades pels pobles, amb l’aturada dels Reis d’Orient per recollir les últimes cartes. Fins i tot, al Pas de la Casa, tot i la intensa nevada van llençar castells de foc per donar-los la benvinguda.

Gràcies a la seva màgia, Ses Majestats d’Orient van arribar a tots els racons del país per saludar petits i grans. El temps de ple hivern va acompanyar la desfilada i la il·lusió de la canalla per anar a dormir ben d’hora i llevar-se aquest matí per obrir els regals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT