PUBLICITAT

lleida

Ciuraneta atribueix la plaga de processionària a la climatologia

El conseller recorda els tractaments de fumigació davant la reclamació de solucions d’algunes zones

Per El Periòdic

33 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Jordi Ciuraneta.
33 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Jordi Ciuraneta.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, atribueix a la climatologia la plaga d’erugues actualment present a diversos territoris de Catalunya. Davant de la reclamació de solucions per part de diverses zones, el responsable d’agricultura va voler recordar el desenvolupament de dos tractaments de fumigació per tal d’evitar l’expansió d’aquest insecte.
 
Tal com informa l’agència ACN, Ciuraneta va lamentar, que les circumstàncies meteorològiques que s’estan donant aquesta temporada hivernal «afavoreixen que tiri endavant» la plaga de processionària. Malgrat això, el conseller va voler defensar que la Generalitat va dur a terme dos tractaments de fumigació per tal d’«intentar frenar el desenvolupament de la plaga», tot ressaltant el fet que Catalunya hagi estat l’únic territori de l’Estat on es va actuar contra aquest paràsit. 
 
Ara fa unes setmanes el baix Berguedà va alertar que el territori estava patint la pitjor plaga de processionària dels darrers anys, ja que es calcula que als municipis de l’Espunyola, Montclar i Casserres la processionària afecta amb el màxim nivell de gravetat unes 1.000 hectàrees de pi.
 
Crit d’alarma/ Davant del crit d’alerta que van fer determinats territoris, com l’alarma ja esmentada i llançada pel baix Berguedà arran de la plaga de processionària, el conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, va voler recordar que aquest any el departament d’Agricultura va realitzar dos tractaments amb la finalitat d’intentar frenar el desenvolupament d’aquesta plaga, però va lamentar que les condicions climatològiques han afavorit l’avançament de la plaga d’aquest paràsit. Les altes temperatures pel que és habitual per a aquesta època han facilitat que l’insecte resistís i s’expandís tot i els tractaments emprats per a la seva eradicació. 
 
En aquest sentit, Ciuraneta va explicar que Catalunya és l’únic territori de l’Estat que aquest any va aplicar diversos tractaments contra les erugues que es mengen les fulles dels pins, ja que «hem cregut que era important fer-ho per preservar l’entorn». El conseller va detallar que els tractaments es van fer durant l’època més lesiva de la plaga, és a dir, durant els mesos d’octubre i novembre. Aquesta època són les millors dates per combatre-la, segons l’opinió dels experts. 
 
En concret, els tractaments aplicats consisteixen en fumigar els boscos afectats per la processionària en avionetes o helicòpters. 
 
D’altra banda, Ciuraneta va explicar que el departament d’Agricultura també vol treballar conjuntament amb el Centre de la Propietat Forestal per tirar endavant «de forma clara i decidida» la gestió dels boscos. En aquest sentit, el conseller va remarcar que «cal una gestió important dels boscos» perquè, segons ell, «si fem una bona gestió dels recursos naturals acabarem controlant també aquestes plagues». Segons Ciuraneta, l’objectiu és prendre decisions que siguin més preventives, ja que «quan tens una plaga l’únic que pots fer és fumigar».
 
La pitjor plaga dels darrers anys/ Les altes temperatures i el fet que ja fa anys que no es fa cap fumigació a la zona provoquen que el baix Berguedà s’enfronti a la pitjor plaga de processionària dels últims anys. Als municipis de l’Espunyola, Montclar i Casserres, la processionària afecta amb el màxim nivell de gravetat unes 1.000 hectàrees de bosc de pi i això provoca problemes entre els veïns. Alguns pagesos i treballadors forestals de la zona han hagut de deixar de treballar pels efectes que aquest paràsit provoca sobre la salut humana, però les conseqüències van més enllà i, fins i tot, el turisme se n’ha vist ressentit. La Generalitat s’ha compromès amb els alcaldes del territori a fumigar la comarca l’any que ve amb tractaments biològics. A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 10.000 de les quals tenen una afectació greu, segons dades de la Generalitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT