PUBLICITAT

Andorra té nínxols lliures per a menys del 5% de la població

  • Els cementiris ofereixen més espai gràcies als columbaris per a urnes cineràries
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cementiri del Pessebre, a Escaldes-Engordany, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els cementiris del país tenen una capacitat limitada. La necessitat d’ampliar l’oferta de nínxols s’ha traduït, doncs, en obres en alguns d’aquests cementiris: Escaldes-Engordany va acabar l’ampliació del cementiri de la Plana l’octubre de l’any passat i Sant Julià de Lòria està a punt de completar els treballs al cementiri de Fontaneda. Si es té en compte el nombre aproximat de nínxols lliures de què disposen els cementiris comunals i es compara aquesta xifra amb la població de cada parròquia corresponent al 2009, resulta que Andorra la Vella només té nínxols lliures per a l’1,6% de la seva població (368 nínxols per a 23.380 habitants), mentre que Ordino i Canillo freguen el 5%: 4,9% i 4,4%, respectivament (205 nínxols per a 4.187 habitants i 261 per a 5.903 habitants).

En el cas de la Massana, hi ha nínxols disponibles per a un 3,3% de la població (320 per 9.773 habitants). A Encamp, la proporció és similar: hi ha nínxols per al 3,2% de la població (uns 460 per a 14.263 habitants).

Ara bé, la realitat és que, a banda de les inhumacions tradicionals, cada vegada es potencia més la cremació: en aquests moments, al Principat, ja hi ha aproximadament un 40% dels difunts que s’incineren, enfront del 60% que s’enterren de manera tradicional. Això vol dir que, a banda dels nínxols disponibles, la capacitat dels cementiris es veu ampliada gràcies als columbaris on es dipositen les urnes cineràries. El cementiri de la Plana d’Escaldes-Engordany, que és precisament el que acull el forn crematori, és el que té més columbaris: 72 en total, gràcies a les obres d’ampliació que es van dur a terme en aquest espai.

També cal tenir en compte que la realitat d’Andorra, ara per ara, és particular, ja que hi ha una quantitat important de difunts que s’enterren fora, generalment al seu país d’origen. Encara que no es poden agafar les dades de població per nacionalitat i extrapolar-les directament al lloc d’enterrament, el fet és que, segons les dades de què disposa el Departament d’Estadística –i que estan en fase de revisió pel Consell del Cens–, només un 38,16% de la població del 2009 tenia la nacionalitat andorrana (32.085 d’un total de 84.082 habitants).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT