PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Martí veu «encarrilada» la crisi originada al març

El cap de Govern creu que l’economia dóna signes de recuperació

Per Iván Álvarez

Martí, durant el seu discurs de Cap d’Any a les dependències de Tràmits
Martí, durant el seu discurs de Cap d’Any a les dependències de Tràmits | SFGA
Era d’esperar que el tradicional discurs de Cap d’Any del cap de Govern girés en torn de la crisi de Banca Privada d’Andorra i les seves conseqüències. I així va ser. Toni Martí va apuntar que, en l’any que hem deixat enrera, «els andorrans hem sabut transformar la debilitat en fortalesa» i va assegurar que «molts dubtaven que ens poguéssim sortir» perquè «el risc era molt gran i Andorra era molt fràgil», en clara referència als «casos de blanqueig que afectaven un banc en concret van fer trontollar tota la plaça financera i van posar en risc la recuperació de l’economia».
El cap de Govern, en aquest sentit, va assegurar que la solució a la crisi de BPA està «encarrilada» i que l’economia del país continua «donant signes de recuperació». 
Martí va recordar que fa un any, quan va fer el balanç de 2014, ja va dir que Andorra «havia agafat definitivament la via del creixement». Dotze mesos després, indica, que les xifres confirmen aquesta tendència, ja que «durant el 2015, s’han continuat creant nous llocs de treball, s’ha reduït l’atur, ha augmentat el nombre de comerços oberts, han crescut les importacions i el nombre de turistes que visiten el nostre país ha anat a l’alça».
 
Un any d’eleccions/ El líder demòcrata va apuntar que ha estat un 2015 on s’ha renovat el Consell General, el Govern i els set comuns i que la ciutadania havia donat «un missatge d’estabilitat i de continuïtat amb les reformes». 
Pel que fa a la renovació democràtica, Martí va afirmar que aquest 2016 «ha de ser l’any de donar un nou impuls a la política reformista i equilibrada que tots junts hem implementat durant els últims anys» i va recordar els «reptes pendents, com la reforma sanitària, l’ordenació de la funció púbica i els ajustaments necessaris en el sistema de competències i transferències dels comuns».
El cap de Govern també va analitzar «un dels grans projectes col·lectius que concretarem durant el 2016», l’acord d’associació amb la Unió Europea. Un acord que «va en la línia de la trajectòria d’obertura i d’intensificar les relacions amb Europa que els successius governs han dut a terme al llarg dels últims 25 anys», va apuntar. Martí, en aquest sentit, va recordar que «la Unió Europea és un mercat de més de 500 milions de persones i Europa és avui la major concentració d’excel·lència acadèmica del món». 
Finalment, va indicar que «seria una bona notícia que el 2016 comencés amb un gran pacte d’Estat per Europa entre totes les forces polítiques presents al Consell General».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT