PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les dotze campanades

L’any 2015 també ens deixa un reguitzell de destacades notícies culturals per recordar

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els fallaires celebren la declaració de la Unesco a la plaça Guillemó.
Els fallaires celebren la declaració de la Unesco a la plaça Guillemó. | TONY LARA
L’any que acabem de deixar ens ha portat alguna sorpresa cultural sonada, com el concert de sir Elton John, el conveni per un obrir un Museu Thyssen i la proclamació de les falles com a patrimoni immaterial de la humanitat. El canvi de Govern va portar al traspàs de carteres ministerials i la de Cultura va ser una de les últimes que es va adjudicar: Albert Esteve va passar el relleu a Olga Gelabert, que assumeix les competències de cultura, esports i joventut.

MUSEU CARMEN THYSSEN
La baronessa i el Govern creen la Fundació Museu Andorra
El futur Museu Carmen Thyssen Andorra serà una realitat el Nadal del 2016 als baixos de l’històric hotel Valira. Els barons Thyssen-Bornemisza –Carmen Cervera i el seu fill, Borja Thyssen– i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports van firmar el 3 de desembre els estatuts de la Fundació Museu Andorra que permetrà la difusió de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza. El projecte museogràfic preveu encabir entre 20 i 25 llenços en cada exposició, i les mostres es complementaran amb quadres convidats de museus d’arreu del món.

LES FALLES, PATRIMONI
Reconeixement mundial per a les festes del foc del solstici d’estiu
L’1 de desembre es va anunciar un secret a veus: la Unesco va declarar les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus patrimoni cultural immaterial de la humanitat. La candidatura, impulsada per l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, englobava 63 municipals i poblacions del Pirineu andorrà (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria), espanyol i francès.

SIR ELTON JOHN
El cèlebre cantant britànic demana actuar al Principat

La breu visita de Sir Elton John va convèncer les 2.000 persones que es van reunir el 18 de juliol al pavelló poliesportiu d’Andorra la Vella disposades a gaudir amb el concert del gentleman britànic. La celebritat mundial va visitar Andorra per primera vegada i, probablement, última, per desig del músic, que volia actuar en el seu país número 100. Tot i la calor asfixiant que feia al pavelló, el públic va gaudir de l’espectacle, convençut que no podia deixar perdre l’oportunitat de veure en directe un músic tan cèlebre.

CIRQUE DU SOLEIL
El circ canadenc ofereix per tercer any l’espectacle ‘Scalada’

Andorra Turisme ha xifrat l’impacte econòmic del tercer espectacle d’estiu del Cirque du Soleil, Scalada: Storia, en 16,9 milions d’euros, un 25% més respecte el 2014. El Ministeri de Turisme i Comerç vol continuar amb el format actual, a l’aire lliure i dividint el public entre el sector de pagament i l’altre gratuït. L’objectiu per a l’estiu que ve és arribar als 100.000 espectadors.

BIENNAL LAND ART
Pere Moles la munta grossa amb el primer esdeveniment de land art

La presència de la baronessa Thyssen i el seu fill Borja a la inauguració de la primera edició de la Biennal Andorra Land Art (ALA) ja presagiaven que l’esdeveniment donaria la campanada. Durant sis setmanes (setembre i octubre), 25 propostes artístiques van prendre tot el país, ja que es van repartir per les set parròquies tant en espais urbans com en entorns cent per cent naturals. La peça més comentada va ser Longitud sense amplada, de Miquel Mercè, la senzilla línia blanca que destacava a la tartera marronosa del pic del Carroi.

RETORN A VENÈCIA
Xandri i Roqué representen el país a la Biennal d’art contemporani

El comissari d’art Henry Périer ja havia advertit perquè havia escollit el pintor Joan Xandri i l’escultor Agustí Roqué per representar Andorra en la seva tercera participació a la Biennal d’art contemporani de Venècia: «M’han sorprès», va confessar aleshores. A l’espera del balanç definitiu de públic i que les obres s’exposin al Principat, el que és segur és que Andorra té garantida una plaça a la cita biennal de Venècia.

NOU PREMI PER A VILLARÓ
La tercera aventura de l’inspector Boix s’enduu un altre reconeixement

L’escriptor Albert Villaró continua engreixant la nòmina de premis amb el 48è premi de novel·la Prudenci Bertrana dels Premis literaris de Girona, obtingut per la tercera entrega de l’inspector Andreu Boix: La Bíblia andorrana. En la trama, el policia es troba embolicat en preservar la sobirania del país.

UN DESTÍ PER A SUD RÀDIO
Una residència esportiva en alçada a l’edifici de Pic Blanc

El Govern acaba d’anunciar la licitació de la redacció del projecte, la construcció i l’explotació del Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra (Cramea) a l’edifici de Sud Ràdio, al Pic Blanc, a 2.500 metres d’alçada. Després de dècades en desús, el singular edifici tindrà un destí. Les obres, però, provocaran que, probablement, es perdi l’oportunitat que Imminent Produccions hi rodi la pel·lícula Danger.

TANCAMENT DEL CIAM
‘The Cloud’ obliga a traslladar la Sala d’exposicions del Govern

L’imminent inici de les obres de construcció de l’edifici The Cloud, d’Andorra Telecom, ha obligat a buscar un emplaçament temporal a la Sala d’exposicions del Govern. La solució és el trasllat al Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM), que feia temps que patia greus mancances.

BUFFET, EL MENYSPREAT
L’última gran exposició de l’any es dedica al pintor francès

La Sala d’exposicions del Govern s’acomiada amb una de les mostres sonades de la temporada: la dedicada a Bernard Buffet (1928-1999), cèlebre pintor francès que va patir la ignorància de les institucions però va gaudir del suport del públic.

CONSOLIDACIÓ CASTELLERA
Els Castellers d’Andorra es bategen com a colla oficial

Després de deu mesos d’activitat, l’abril passat el grup casteller va rebre el seu bateig i es va presentar de forma oficial amb una multitudinària exhibició a la plaça de la Rotonda. La Colla Castellera d’Andorra ha aconseguit enguany aixecar el seu primer 5d6 i ha rebut l’oficialitat per part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per poder ingressar  en el circuit casteller.

ADÉU A L’ÚLTIM PASSADOR
Mor Lluís Solà als 99 anys, l’últim passador andorrà viu

L’últim passador de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial, Lluís Solà, nascut a Santa Eulàlia de Lluçà, l’any 1916, va morir el juliol passat a l’edat de 99 anys. Solà va arribar a Andorra l’any 1939, on va fer de paquetaire (contrabandista) i va ajudar a passar molta gent que fugia de la persecució nazi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT