PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Els viatges de Cartier-Bresson obren l’any al Museu del Tabac

El fotògraf francès va cofundar amb Capa l’agència Magnum

Per EL PERIÒDIC

Fotografia de Cartier-Bresson captada a Bèlgica l’any 1932.
Fotografia de Cartier-Bresson captada a Bèlgica l’any 1932. | HCB
El fotoperiodista Henri Cartier-Bresson (1908-2004) inaugura l’any d’exposicions del Museu del Tabac. La mostra, organitzada amb l’Aliança Andorranofrancesa, inclourà una selecció de 54 fotografies del fotògraf francès, considerat un mite de la càmera. Les imatges seleccionades corresponen als viatges que el fotògraf va fer, entre d’altres països, a Itàlia, Espanya, Mèxic, els Estats Units, Índia, Xina, Rússia o Japó.

Henri Cartier-Bresson. L’imaginaire d’après nature s’inaugurarà el 14 de gener amb la presència d’Emmanuelle Hascoet, comissària de l’exposició i representant de Magnum Photos, la mítica agència de fotoperiodisme que Cartier-Bresson va cofundar l’any 1947 amb Robert Capa (1913-1954) i altres. La mostra es podrà visitar fins al 17 d’abril.

A Henri Cartier-Bresson (HCB) se’l considera un testimoni imprescindible dels principals esdeveniments polítics i socials que van marcar el segle XX. Pioner del fotoreportatge, HCB va aconseguir el reconeixement internacional amb les seves fotografies en blanc i negre, preses amb una càmera Leica.

Des dels fets històrics més rellevants del segle XX fins a rostres de personatges anònims, HCB va captar una multitud d’instants presents que són el testimoni de la condició humana i del temps que passa. L’autor va fotografiar la Guerra Civil Espanyola, l’alliberació de París, els primers mesos de la República Popular de la Xina i de la URSS, o l’Índia de Gandhi, però també va immortalitzar instants de la vida quotidiana de gent anònima a la riba del Marne, a Sevilla, a Barcelona o a Madrid. HCB va completar la crònica del segle XX amb retrats de personatges il·lustres com el pintor Matisse, el filòsof Jean-Paul Sartre i el matrimoni de científics Irène i Frédéric Joliot-Curie.

El Museu del Tabac continua dedicant exposicions a l’art de la fotografia, com la recent de les millors imatges de la revista National Geographic, la que va portar l’any passat sobre Robert Doisneau i la d’Amadeu Bordalba que va fotografiar el Pirineu entre 1904 i 1911.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT