PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Rebel·lió dels comerciants en contra del tancament parcial de Meritxell

Els botiguers de la part alta de l’avinguda i dels carrers dels voltants ja han recollit 65 signatures

Per JOSEP ROMERO

El 85,7% dels residents enquestats pel CRES a Andorra la Vella creu que l’avinguda Meritxell s’hauria de tallar al trànsit rodat.
El 85,7% dels residents enquestats pel CRES a Andorra la Vella creu que l’avinguda Meritxell s’hauria de tallar al trànsit rodat. | CRES
Els comerciants de la part alta de l’avinguda Meritxell i del seu entorn ja han recollit, fins ahir, 65 signatures en contra del tancament parcial de l’avinguda durant els dies en què es produeix una major concentració de turistes. El pròxim tall està previst per als dies 2, 3 i 4 de gener, entre les sis de la tarda i les nou del vespre, en el tram comprès entre la plaça de la Rotonda i els magatzems Pyrénées.

Les firmes van ser lliurades al Comú d’Andorra la Vella, tot i que el cònsol major sortint, Jordi Minguillón, no els va plantejar cap solució al·legant que encara resta en vigor l’acord al qual van arribar en el seu dia amb l’Associació de Comerciants de l’avinguda Meritxell. Però ara la situació ha canviat ja que els comerciants consideren que el balanç és negatiu ja que s’ha produït una baixada considerable de les vendes els dies que es tanca la circulació en aquest sector de la via.

En aquest sentit, reiteren que el tancament provoca «la desorientació dels turistes per accedir normalment als edificis situats en la zona». A més, la manca d’aparcaments públics a la capital també és un element dissuasiu que suposa, segons els afectats, que els vehicles es dirigeixin forçosament cap a Escaldes-Engordany.

NOU EQUIP COMUNAL / La cònsol electa d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va explicar ahir a EL PERIÒDIC, que, tot i que li han arribat aquestes demandes a través d’alguns comerciants, «no estem a hores d’ara legitimats per prendre cap mena de decisió» perquè a efectes legals el nou equip encara no pot decidir res fins demà, 1 de gener, quan prendran oficialment possessió dels seus càrrecs, i perquè els manca «la informació adient».

Tot i així, la nova responsable de la corporació comunal es va comprometre a tractar el tema amb els botiguers una vegada tinguin sobre la taula l’acord signat entre la patronal gremial i el consolat. Marsol va afegir que en qualsevol cas intentaran buscar solucions que permetin donar una resposta positiva als neguits dels comerciants.

CRES / El rebuig d’una part dels afectats al tancament contrasta amb l’opinió que en tenen els residents d’Andorra la Vella enquestats pel Centre de Recerca Sociològica (CRES). Segons les dades (veure gràfic adjunt), un 85,7% dels ciutadans es van manifestar partidaris que l’avinguda sigui per a vianants de forma parcial o total.

En segon lloc, un 13,9% dels enquestats de la capital creuen que el Barri Antic hauria de forma part de la zona en què no es prioritzés la circulació rodada.

L’enquesta del segon semestre del 2015 del CRES també recull la pregunta si s’han de fer altres carrers del país per a vianants i, com a resposta, un 44,8% va considerar que sí. De les 323 persones que van dir que sí, 271 (83,8%) creuen que un d’aquests carrers hauria de ser l’avinguda Meritxell, un 11,2% el barri antic d’Andorra la Vella, i un 5%, Prada Ramon.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT