PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Un geni anglès a Sant Esteve

Kevin Bowyer interpreta un programa divers però amb el Nadal com a tema comú

Per E. J. M.

L’organista anglès Kevin Bowyer, protagonista del concert d’aquesta nit a l’església de Sant Esteve.
L’organista anglès Kevin Bowyer, protagonista del concert d’aquesta nit a l’església de Sant Esteve. | EL PERIÒDIC
El prestigiós organista anglès Kevin Bowyer (1961), titular de la capella de la Universitat de Glasgow (Escòcia), ha preparat un repertori eclèctic per al recital que aquesta nit oferirà a l’església de Sant Esteve, un programa que combina compositors del segle XVII, XVIII, XIX i contemporanis, però que es basa en música nadalenca.

L’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra i l’Arxiprestat d’Andorra han pogut organitzar el concert extraordinari de Sant Esteve gràcies a la col·lecta realitzada en els recitals programats durant l’estiu. En la cita d’avui també es farà una col·lecta però els fons recaptats es destinaran en benifici de Càritas Andorrana.

Bowyer es va trobar ahir per primera vegada cara a cara amb l’orgue de Sant Esteve que, tot i ser molt diferent del que toca a Glasgow, de seguida el va captivar. L’organista va assajar el repertori que es podrà escoltar a partir de les 21.30: Ofertori per a la festa de Nadal, de Jules Grison (1842-1896); Vom Himmel hoch, BMW 769, de J. S. Bach (1685-1750); A medieval Christmas, d’Alan Gibbs (1932); Christmas Rhapsody, de Camil van Hulse (1897-1988); Weihnachten,opus 145, núm. 3, de Max Reger (1873-1916); Fantasia sobre O Magnum Mysterium, de Peter Maxwell Davies (1934), i Variacions sobre Noel, opus 20, de Marcel Dupré (1886-1971).
El músic és especialista en música contemporània per a orgue (Ferneyhough, Dench, Xenakis, Babbitt, Castiglioni...) i, de fet, ahir explicava que «a Glasgow toco tota la músic pop i rock que em demanen quan hi ha alguna celebració a la capella». Bowyer confessa que ho toca tot a l’orgue, «excepte un tema de The Smiths, que no vaig ser capaç de traduir a l’orgue». A l’església es celebren una mitjana de 150 casaments anuals, a més de les graduacions universitàries.

L’intèrpret també és un expert en Bach i ha gravat totes les peces que el compositor alemany va fer per a orgue. El músic ha enregistrat per al segell Nimbus Records 29 CD amb la integral de música d’orgue de Bach.
A més, Bowyer també s’ha atrevit a estrenar mundialment la segona simfonia d’orgue de Kaikhosru Sorabji (1892-1988), que dura més de vuit hores. El músic va produir la primera edició crítica de les tres simfonies a solo de Sorabji, amb més de 1.000 pàgines en format A3.

El prestigiós intèrpret, amb cinc premis internacionals d’orgue, és l’estrella convidada d’anit a Sant Esteve.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT