PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Preparant la cavalcada

Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany porten temps traient la brillantor a les carrosses

Per IVÁN ÁLVAREZ

La cavalcada conjunta entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
La cavalcada conjunta entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. | EL PERIÒDIC
La il·lusió i la fantasia tornaran a capitalitzar els carrers d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella amb la visita dels Reis Mags d’Orient la nit del 5 de gener. Melcior, Gaspar i Baltasar faran que es tornin a omplir de gom a gom els carrers de les dues parròquies centrals i podran acompanyar als milers de nens que gaudiran del recorregut i de la màgia de veure en persona a Ses Majestats.

19 carrosses, 16 d’Escaldes i 3 de la capital, porten temps posant-se maques per a l’ocasió i sortiran cap a les 18.30 hores des de la Plaça Príncep Benlloch i arribaran cap a les 21 hores a la plaça de Dos Valires d’Andorra la Vella. És a dir, aquest 2016 toca repetir recorregut però a la inversa: la sortida serà a Escaldes i l’arribada a la capital.

«És la cavalcada més gran del país i la ciutadania ho gaudeix moltíssim. S’acosta gent de totes les parròquies i l’ambient que es crea és, realment, màgic. El més maco de la visita del Reis és veure la cara d’il·lusió dels nens». Son paraules de la directora de Cultura i Participació Ciutadana en Comú d’Andorra la Vella, Patty Bafino.

La responsable, a més, destaca la feina que fan Ses Majestats més enllà de la cavalcada i que no monopolitza els focus. «Fan una feina impagable», assegura Bafino i explica amb emoció que «durant tot el dia visiten  a la gent que no pot accedir, que no pot anar a la cavalcada». Nens de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell, usuaris de l’escola, del Cedre, Clara Rabassa, usuaris de l’hospital o la gent de la Casa Pairal d’Escaldes també tenen l’oportunitat, gràcies a aquesta impagable tasca, de poder veure d’aprop Melcior, Gaspar i Baltasar. «És la cara B de la cavalcada i és molt maco el que fan els Reis», afegeix Bafino.

Qualsevol esforç previ val la pena per veure la cara dels nens la màgica nit del dia 5, quan recullen els caramels i veuen passar les carrosses amb els Reis. «També s’ha de lloar la feina que fan els voluntaris», indica Bafino. «Hi ha un munt de gent que treballa de forma desinteressada per preparar la cavalcada i per aconseguir que aquests nens puguin lluir el seu millor somriure». Uns 400 infants s’apunten a les carrosses i uns 200 voluntaris més treballen amb els organitzadors i amb la Uptee per tenir cura que tot surti bé i que els nens puguin gaudir de l’espectacle.

En edicions  passades ja es van veure personatges Disney, Piolet, vaquers, Pokemons o pirates acompanyant als Reis Mags durant tot el seu recorregut pels carrers de les dues parròquies i s’espera que la nit andorrana es torni a omplir de màgia, color i il·lusió. El 5 de gener és, per a tots els nens, el dia més important del Nadal i veure als Reis és senyal inequívoc que els seus regals estan al caure.

Carles Núñez, president de la Unió Proturisme d’Escaldes-Engordany, destaca que «aquest any no hi haurà gaire novetats, però tot seguirà sent tan espectacular i bonic com sempre». Núñez explica que «s’estan reparant les carrosses i treballem per intentar tenir-les totes a punt».

Pressupost per adaptar les carrosses / El responsable de la Uptee, però, va lamentar que «la idea inicial era poder destinar una part del pressupost a poder fer una carrossa nova o aportar algun ninot nou, però no ha estat possible». El passat mes d’octubre,el comú d’Escaldes-Engordany va aprovar un crèdit extraordinari de 160.000 euros per poder adaptar les carrosses de la cavalcada a les mesures tècniques i de seguretat que fixa el departament d’Indústria.

Núñez argumenta que «el comú va preparar un pressupost per «arreglar les carrosses, canviar l’enllumenat, canviar eixos, arreglar els frens, tot el sistema de seguretat de les carrosses, aixecar barres per que els nens no caiguin» i declara que, al final, no es podrà fer cap aportació nova. Aquest embelliment obligatori ha evitat «poder fer alguna inversió en una carrossa nova o per algun ninot nou». El sobrant d’aquests 160.000 euros es destinaria a algun contratemps que pugui sorgir. El responsable de la Uptee insistia en que «es volia mirar de fer alguna carrossa nova, però els diners del pressupost s’han destinat a adequar les carrosses a la normativa». Pel que fa al voluntariat que es mourà, Núñez confirma que «estarem per les mateixes xifres, unes 600 persones i uns 7.000 quilos de caramels».

Finalment, Bafino, apunta que, en referència a Andorra la Vella, «nosaltres aportarem les nostres tres carrosses i, com sempre, amb tota la il·lusió». La responsable explica que «en els últims anys no s’han pogut fer inversions en aquest sentit, de millora artística, el que sí s’ha fet han estat millores en qüestions de seguretat», conclou.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT