PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Un 2016 esperançador per a l'esquí

La FAE exterioritza el seu optimisme d’acord amb els grans resultats a nivell general obtinguts fins ara

Per IVÁN MOURE

La família de la FAE va celebrar ahir un esmorzar de germanor.
La família de la FAE va celebrar ahir un esmorzar de germanor. | EMILIO PRENAS
El discurs d’Albert Coma ahir en el clàssic esmorzar de Nadal en família, que acostuma a organitzar per aquestes dates la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), hi havien unes paraules diferents a les habituals.
Perquè la primera part de cada campanya, la que va de setembre a desembre, sempre es fa difícil amb les primeres curses després de la càrrega de les pretemporades. No eren habituals els bons resultats fins que la maquinària funcionava a tot drap i els pics més alts de forma no arriben, cap al gener, febrer i març. Per això no era d’estranyar que el president assumís el paper d’animar i encoratjar els corredors a treballar, per a que els resultats arribessin.

El curs 2015-2016 ha trencat hàbits. Aquesta vegada els corredors de la FAE han donat no una, sinó diverses alegries, amb resultats que han impressionat al cos tècnic i la cúpula de l’ens federatiu. I Coma va haver de canviar aquell discurs d’ànims per un de total satisfacció, de felicitat per com estan anant les coses. «Que tot segueixi igual», però no com sempre, sinó com des del setembre al desembre del 2015.

I la mateixa línia positivista va mostrar el director tècnic, Carles Visa. «Estem molt contents perquè sembla que la feina de fa anys comença a pagar. Estan arribant els resultats i no d’un corredor, sinó de diversos: Àxel i Irineu Esteve, Verdú, Alayrach, Solsona, Salvadores, Marín, Mimi...». Unes paraules que va voler acompanyar de la precaució. «És un dels millors anys de la FAE i no podem aturar-nos, perquè algun dia hem de poder estar en el top-30 de la Copa del Món. I per això s’ha de cuidar que els grans creixin i per darrere, anar construint una base sòlida amb els joves. Ara estem en aquesta bona línia».

Els primeres espases masculins, Marc Oliveras i Joan Verdú, han viscut situacions antagòniques. Tots dos van fer pretemporada a Sud-amèrica i al desembre, la Copa Pro-Am. Verdú va fer història en aconseguir la millor puntuació d’un andorrà, amb 6,40 punts FIS en un gegant a Panorama (Canadà) a més de baixar en descens de 72,25 a 39,12 punts, i en eslàlom de 33,29 a 25,24. Oliveras va començar amb un quart lloc en un descens de Nakiska però en les següents curses va patir dues caigudes i dues sortides de pista: «Des de llavors no acabo d’agafar el ritme. Estic mentalment bloquejat, sobretot en carrera». No ha millorat punts en res.

De la resta d’aquest equip de nois ha brillat Axel Esteve, amb un segon lloc en un eslàlom FIS a Geilo, Alayrach, amb un tercer en un altre eslàlom FIS a Geilo, Solsona, amb un tercer al Nacional júnior de França i sobretot Xavi Salvadores, guanyador en un gegant del Nacional júnior a Geilo i que a més ha estat capaç de rebaixar punts en gegant en dues ocasions: de 42,33 a 36,67 i en la sisena llista del passat 17 de desembre, a 31,73. Mati Vargas, Kevin Courrieu i Jan Missé no han pogut fer cap podi i Jan Sasplugas, que es va trencar el creuat del genoll a finals del curs passat, si tot va bé se l’espera a partir del gener de l’any nou.

A les noies, Mireia Gutiérrez té a destacar un podi en pretemporada a Ushuaia en un eslàlom FIS i recentment, el 15è lloc en Copa d’Europa a Trysil, conscient de que «puc millorar-lo, lluitar pel podi o fins i tot guanyar». Però està animada i prefereix anar pas a pas, com també una Sara Raméntol que ha anat de més a menys: «A l’estiu a Sud-amèrica vam tenir bons entrenaments, estava amb confiança però la falta de neu a Europa ha fet que no pogués continuar la progressió i les primeres curses s’han fet difícils. Hem començat directament amb Copa d’Europa, que el nivell és molt alt, i després moltes curses a Noruega amb viatges llargs. Un descans ara s’agraeix».

Sissi Hinterreitner i Carmina Pallàs  continuen treballant per tornar a competir al gener, com també Lluís Marín i Maeva Estévez en surf de neu, tots lesionats, mentre es vigilen les evolucions de Carlitos Aguareles en estil lliure i Irineu Esteve, un altre diamant en brut de la FAE, en fons.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT