PUBLICITAT

Andorra la Vella

(Im)mobilització de la ciutadania

L’abstenció és percebuda com un vot de càstig per la societat/ L’estrat polític coincideix en la necessitat d’actuar per fomentar la trobada amb les urnes

Per L.R./M.c.

| Tony Lara
Preguntats al carrer sobre el rerefons de la inactivitat de la ciutadania durant les darreres eleccions comunals, la dependenta d’un estanc, una padrina que es dirigeix a la casa pairal i una de les encarregades d’atendre el públic a la Batllia coincideixen en veure en aquesta inacció un acte de punició vers l’àmbit polític. I aquest teixit, al seu torn, mostra la seva preocupació per la pròpia manca de capacitat de mobilitzar a la ciutadania per tal que acudeixin a la seva cita amb les urnes. 
 
El síndic general, Vicenç Mateu, va reconèixer ahir la necessitat de fer una «reflexió» entorn d’aquest tema, acció a la que ja va convidar el partit dels Verds tot adreçant-se al Consell General amb una missiva. També el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, va recordar ahir la proposició dels Demòcrates per Andorra (DA) per tal de fer una «detecciódel problema» i, d’aquesta manera, revitalitzar «lademocràcia parlamentària» perquè «té molts defectes però és la millor que hi ha». La lluita contra l’abstenció és en boca de tots independentment del color que vesteixi la seva ideologia. El conseller general socialdemòcrata i progressista, Víctor Naudi, també es referia a aquest tema amb «preocupació» però aprofitant l’avinentesa per atacar el partit governant: «Aquesta supremacia que ha tingut DA aquests quatre anys passats», segons va asseverar, «ha fet que una part de la població donés les coses per fet». 
 
Malgrat coincidir en l’amoïnament pel desencís social que representa la immobilitat davant d’unes eleccions, cap dels qui s’adhereixen a la preocupació planteja, per ara, mecanisme per revertir la situació. En aquest sentit, la funcionària de l’àmbit de la justícia assegurava que «anar votar hauria de ser obligatori perquè és primordial» per al funcionament de les administracions però sobretot perquè aquestes siguin tan legítimes com sigui possible. Altres veuen aquesta mesura radical perquè veuen, rere l’abstenció, la disconformitat de la gent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT