PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augmenta la compravenda d’habitatges en un 4,5%

AGIA promourà el país i la seva seguretat en un congrés mundial

Per Estefania gracia

Vista d’alguns dels edificis més cèntrics d’Andorra la Vella.
Vista d’alguns dels edificis més cèntrics d’Andorra la Vella. | Tony Lara
Finalitza l’any i sembla que el sector de l’habitatge s’està estabilitzant. Tot i això, des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), es donen unes dades poc pronunciades. I és que la presidenta de l’entitat, Antònia Sevé destaca que des del gremi «fem un balanç força positiu de l’any i estem contents amb el sentit que hem pujat un 4,5% en compravenda respecte el 2014». 
 
Tanmateix, la presidenta reconeix que aquesta dada es pot veure «com un augment mínim o poc significatiu, però per a nosaltres ja és molt». Perquè «això vol dir que la gent s’està animant i que tot i la crisi que hi ha hagut i els problemes que hem patit com a país, com a mínim s’està regularitzant la situació». 
 
Sevé també destaca que aquesta pujada no s’ha produït només a aquí, «als països veïns com Espanya també s’està augmentant el percentatge de compravenda entre el 4,3% i el 4,7%, i aquest fet per a nosaltres és veritablement esperançador». 
 
La presidenta també destaca que el cas BPA ha afectat a tot el sector de l’habitatge, aquest «va quedar una mica frenat i és cert que les expectatives que teníem eren majors i segurament podríem haver augmentat més del 4,5% si no hagués estat per tota aquesta controvèrsia, però esperem que el sector segueixi en augment i sobretot que els ciutadans confiïn en els agents immobiliaris perquè veritablement són gent molt ben qualificada».
 
De cara a l’any vinent, el sector espera augmentar aquest 4,5% «i que les dades ja no tornin a anar a la baixa, tot i que sabem que no tornaran a pujar una barbaritat però la qüestió és que no s’estanquin». Per revifar el sector, AGIA participarà en un congrés mundial per representar a Andorra, «juntament amb Govern s’està mirant de poder participar en el congrés, però no només nosaltres com a col·lectiu, sinó també com a país, anem a vendre el país i la seva seguretat». Perquè «la gent s’interessa molt per això, quan hem estat a Espanya o França hem vist que els agents d’allà tenen una sèrie de clients que estan interessats en nosaltres perquè tenim una bona legislació, com tot l’avenç que estem fent amb els convenis de doble imposició». «Tenim unes bones eines com a país perquè la gent vingui a invertir».
 
Preu del metre quadrat / Sevé destaca que per ara el preu dels habitatges oscil·la en una mitja d’entre 2.000 i 2.500 euros el metre quadrat, «tenint present una mica les xifres entre els habitatges de preu més baix i els de més alt». Tot i que des del col·lectiu es remarca que aquesta no és una dada tancada «perquè hi ha pisos que s’han venut amb un preu molt elevat però aquests són d’ultra luxe i altres on gairebé el preu és inexistent». A més, el preu de l’habitatge també vaira segons la parròquia o l’antiguitat de la construcció, i hi ha tot un seguit de condicionants que poden variar aquesta dada.
 
Mercat de luxe / Segons destaca AGIA, el mercat de luxe «no s’ha vist tant afectat per la crisi». «Tampoc és que hagi augmentat en consideració, però sí s’ha venut algun habitatge espectacular a 9.000 euros el metre quadrat, tot i que aquest és un fet excepcional». 
 
D’aquesta manera, Sevé puntualitza que no és que el sector del luxe hagi anant creixent desmesuradament, «sinó que només que facis una operació d’aquestes característiques, automàticament l’impost indirecte sobre les transmissions patrimonials (ITP) augmenta molt i dóna la sensació que la estadística es dispara, però nosaltres no mirem només aquesta xifra, també comparem amb la quantitat d’operacions i fem tot l’anàlisi». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT