PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els viatges a París cauen fins a un 60% durant les festes de Nadal

A banda de Nova York, Dubai és una de les estades preferides pels andorrans pel Cap d’Any

Per JOSEP ROMERO

El riu Sena amb la vista al fons de la catedral de Notre Dame a la ciutat de París.
El riu Sena amb la vista al fons de la catedral de Notre Dame a la ciutat de París. | Tony Lara
Els efectes dels atemptats del 13 de novembre a París estan passant factura a la capital francesa com a destinació turística per a les festes nadalenques. Segons dades facilitades per l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) s’estima que la demanda a aquest destí s’han reduït aquest any en quasi un 60% respecte a l’any anterior. Una disminució també semblant en el cas dels viatges als països situats al sud del Mediterrani. La presidenta de l’entitat, Cristianne Pablo Mora, va explicar que els actes terroristes estan condicionant triar la destinació i «la percepció és que la gent s’ho repensa molt abans de fer la reserva d’un viatge».
 
El problema de la psicosi de la inseguretat és que no succeeix només durant una nit: varies setmanes després dels atacs, els hotelers i restauradors parisencs pateixen un nivell més baix d’ingressos. Les vacances de Nadal seran, en certa manera, un baròmetre per saber si es capgira la tendència.
Al Principat, si deixem de banda les estimacions de les reserves d’última hora, el descens de vendes és deixa notar i força per desplaçar-se a la denominada Ciutat  de la Llum.
 
Cal tenir present que la salut del sector turístic és fonamental per al centre de París, ja que dóna feina gairebé a unes 200.000 persones d’una població de poc més de dos milions.

Més de 22 milions de persones es van allotjar als hotels el 2014, l’última xifra disponible del Govern francès. Per al període de festes de Cap d’Any ja s’havia registrat abans de l’atemptat una baixada del 2% en les reserves respecte a l’any 2014, segons dades de l’Oficina de Turisme i de Congressos de París. 
 
ALTRES DESTINACIONS / Si bé fa uns anys les vacances de Nadal podien durar fins a 15 dies, actualment el temps es redueix a màxim vuit dies o escapades de cap de setmana. A més, els professionals del sector remarquen que la major part de les sortides es fan a partir del 26 o 27 de desembre, i el promig de l’estada del viatge acostuma a ser de cinc o sis dies. Tot i així, Pablo Mora va assenyalar que aquest any «la butxaca no està tan alegre, un fenomen que també es dóna a França i Espanya». «Això sí, de pressupostos n’hem fet un munt», va matisar. 
 
Nova York concentra fins el moment el major nombre de reserves ja que «la promoció ha estat molt bona» amb l’afegit que tradicionalment ha estat una destinació que resulta molt atractiva pel turista europeu. 
 
Londres i Viena són dues de les capitals europees que continuen captiven l’interès dels turistes andorrans per a aquestes festes. També Lapònia té una certa sortida comercial per anar amb família a visitar el  Pare Noel. 
 
Segons Pablo Mora països com ara Tunísia o Egipte pràcticament estan descartats per planificar un viatge d’esbarjo i, fins i tot, «el Marroc està perdent pistonada». D’altra banda, els creuers que «van funcionar molt bé l’estiu passat» tenen una mínima demanda en període nadalenc. 
 
TURISME A ANDORRA / Mentrestant, Andorra espera l’arribada d’espanyols, francesos i anglesos principalment, atrets per la neu i el termalisme, mentre que el descens dels turistes russos segueix en caiguda lliure. 
 
La incertesa econòmica en aquell país i la paràlisi actual de l’aeroport Andorra Pirineus tampoc hi està ajudant a recuperar aquest mercat que representa una font important d’ingressos per l’alt nivell adquisitiu d’aquests turistes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT