PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El servei d’estadística treballa en millorar el comptatge de turistes

El ministre de Turisme manifesta sorpresa pel fet que la UH faci pública la queixa en període electoral

Per EL PERIÒDIC

Un grup de turistes es passegen amb les maletes pel país.
Un grup de turistes es passegen amb les maletes pel país. | TONY LARA
En vista del desacord existent entre les xifres emeses des del departament estadístic del Govern i la versió dels hotelers al respecte del nombre de visitants que pernocten al país, es van emprendre mesures per tal de millorar el recompte final real del número de persones que fan nits als establiments d’Andorra. Així ho va assegurar ahir el ministre de Turisme, Francesc Camp, alhora que manifestava l’esperança que la denúncia efectuada en aquest sentit no respongui a una estratègia electoral per part del sector emissor.

La junta de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va enviar dijous passat una carta a l’Executiu amb que lamentava el fet que el Ministeri de Turisme hagués fet públics uns resultats «tan excepcionals» de l’estiu (amb un increment del nombre de turistes del 19,6%) tenint en compte que l’entitat els va lliurar les dades d’ocupació hotelera negatives i que el consum d’energia d’aquest sector durant el període estiuenc tampoc no va ser positiu.

Dades Obviades/ Tot matisant les asseveracions de la UH apuntant que «la tendència a l’alça és indiscutible», el titular de la cartera va comunicar que es treballa per fer més efectiva la metodologia de comptatge posat en dubte. Camp va admetre que les dades estivals dels hotelers reflectien una caiguda del 3,4% en l’ocupació, però va recordar que les dades d’Estadística eren positives i que, a més, van ser contrastades amb els serveis d’oci del país, el nombre d’usuaris de les oficines de turisme i el trànsit de mòbils internacionals, tots ells amb creixements de l’ordre del 20%. Així, «per no generar confusió vam considerar convenient posar les dades positives, i com que hi havia tanta diferència, no vam creure convenient incloure les dades de la Unió Hotelera», ha assenyalat Camp.

Camp va reconèixer que «som conscients que les diferències són importants», i que, per tant, estan mirant internament amb Estadística «si hi pot haver algun error», a més de l’entrada en vigor del nou sistema de comptabilització d’entrada de vehicles. Quan es posi en marxa aquest nou sistema de càmeres, «farem una revisió a fons de tota la metodologia».De la mateixa manera vol saber si la metodologia de la UH «és del tot fiable, perquè a tots ens interessa tenir un diagnòstic exacte de com va el sector».

De fet, Camp va assegurar que «sóc el primer interessat en tenir dades fiables, per poder fer unes polítiques turístiques d’acord amb elles». Així, es va comprometre a tenir la qüestió resolta en els propers mesos, «perquè no hi torni a haver aquestes discrepàncies».

Per últim va assegurar que «tampoc anem tan mal encaminats perquè la Cambra de Comerç també va constatar que la marxa del sector hoteler i l’ocupació hotelera és de les més favorables dels darrers tretze anys».

Sorpresa pel moment/ El ministre de Turisme es va mostrar sorprès que aquesta queixa s’hagi fet pública a les acaballes de la campanya electoral, i va afegir que «vull entendre que no és una acció de la UH com a associació». De fet, va revelar que la carta enviada al Ministeri anava també en còpia als partits polítics. «Vam presentar el balanç el 22 d’octubre, hi ha hagut molt de temps per asseure’ns a parlar-ho», va lamentar.De fet, va recordar que ha estat una de les associacions amb qui més van col·laborar els darrers quatre anys, fent projectes conjunts, «i és molt estrany que de cop i volta apareguin unes informacions sense abans haver-ho parlat amb nosaltres».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT