PUBLICITAT

Barcelona

Caballé accepta mig any d’arrest i 326.000 euros de multa per frau

La soprano omet les seves obligacions fiscals figurant residir al Principat el 2010

Per El Periòdic

| TONY LARA
Montserrat Caballé va «ratificar» ahir l’inevitable a través d’una videoconferència amb la que feia acte de presència virtual a la vista que ahir protagonitzava: accepta mig any de presó i el pagament d’una multa de 326.000 euros per haver-ne defraudat mig milió el passat 2010, tot fingint residir al Principat. El magistrat va acordar la suspensió de la pena privativa de llibertat durant dos anys, el que la desfarà de l’obligació de ser encarcerada. 
 
Un jutge de Barcelona va condemnar ahir a la cantant després d’establir un pacte amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat amb el que va reconèixer haver comès un frau de 508.562 euros a l’IRPF del 2010, segons informa Europa Press. La soprano catalana va comparèixer ahir davant del jutge a la Ciutat de la Justícia a través d’una videoconferència degut als seus problemes de salut en una trobada en què, després de la lectura de l’acord, va limitar-se a corroborar-lo amb un «sí, ratifico». 
 
Sanció administrativa/ El pacte entre la justícia i la condemnada passa pel pagament, per part de la segona, d’una multa de 254.231 euros que, alhora, comporta la prohibició de rebre subvencions i ajudes públiques durant 18 mesos. D’altra banda, també haurà de pagar 72.000 euros a l’Agència Tributària espanyola com a indemnització pel retard en l’aportació. 
 
Residència al Principat/ Caballé va reconèixer haver figurat com a resident al Principat durant el 2010 malgrat viure realment a Espanya «amb el desig de no tributar a la Hisenda Espanyola i no ingressar en aquest organisme públic els diners que li corresponien» per l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, segons la sentència de conformitat.
Durant el període en què va fingir viure a Andorra, Caballé va deixar de tributar 508.462 euros per treballas realitzats arreu d’Espanya, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Lituània, República Xeca, Rússia i Ucraïna, a més de dues gravacions musicals efectuades a Moscú i a Ginebra. En iniciar-se la causa judicial, però, va fraccionar el retorn dels diners defraudats en dos pagaments de 300.000 euros l’abril del 2014 i els 208.462 restants fets efectius el 5 de maig, cobrint la quantia total.
 
Caballé va ser imputada per la Fiscalia l’abril del 2014 després de ser acusada d’un delicte contra la hisenda pública; vuit mesos més tardarribava a un acord amb el ministeri públic i l’advocacia en el que reconeixia els fets. Ahir ho va confirmar a la vista davant del jutge.
 
Vista a porta tancada/ El jutge, a banda de permetre a la cantant comparèixer a través de videoconferència a causa del seu estat de salut, també va cedir a l’hora de fer la vista oral a porta tancada, sense presència de públic i excloent de la mateixa manera la premsa. La legislació no regula si les vistes de conformitat com a qüestió prèvia dels judicis. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT