PUBLICITAT

El pneumòleg s'enfronta a 6 anys de presó i la inhabilitació

  • L'acusació reclama gairebé 60.000 euros per danys morals i perjudicis a tres de les presumptes víctimes
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El doctor Roig entrant a la sala del Tribunal de Corts. Foto: TONY LARA

el ministeri fiscal i l’acusació particular van demanar ahir, sis anys de presó i la inhabilitació definitiva del pneumòleg doctor Jordi Roig, acusat per quatre delictes major d’abusos deshonestos i un delicte major de manipulació de documentació. A més, la part acusatòria va reclamar per danys morals i perjudicis per a les seves representants, 20.000 euros per una, 15.000 per una altra i 23.000 euros per la tercera.

TEORIA DEL COMPLOT /En el darrer dels quatre dies que ha durat aquest judici, el fiscal va presentar les seves conclusions negant en una primera exposició la teoria del complot de tres metges contra la persona del doctor Roig, per situacions divergents l’any 2002 quan van ocórrer els fets, i a la que la defensa del pneumòleg s’ha referit al llarg de la vista. El fet que el metge generalista de les quatre presumptes víctimes les informés que els tactes vaginals als que havien estat sotmeses no eren normal i que podien denunciar-ho a serveis socials, és per a la fiscalia un bon acte. «Segons el codi del procediment penal la sospita d’aquests actes s’ha de denunciar», va dir el fiscal.

La part acusatòria també considera desvirtuada aquesta teoria, amb les declaracions testimonials de les presumptes víctimes, i dels mateixos metges als que se’ls acusa que també van comparèixer.

Per la seva banda, la defensa es va centrar en aquest aspecte argumentant que van ser aquests metges els que amb una situació de dubte per part de les quatre pacients, els van induir a dir que això va ser una mala praxi i que era una cosa il·lícita. Segons la defensa hi ha hagut «influència evident i s’ha donat sense un estudi previ a unes persones que eren vulnerables», va dir l’advocat representant del pneumòleg. L’afegit d’un dels historials mèdics per part del pneumòleg ha estat interpretat per les parts contràries com una possible manipulació d’un document, pel qual també se li acusa.

LES QUATRE VÍCTIMES / Cada víctima va anar per una consulta diferent al doctor Roig, i cap s’esperava una exploració vaginal. Dues per problemes de bronquitis, una per una al·lèrgia, i una quarta per recollir els resultats d’una espidometria es van veure sotmetre’s a unes revisions inesperades, «incòmodes», i com han relatat algunes en els seus testimonis «em sentia abusada i bruta». A més a dues d’elles se’ls va practicar el tacte a quatre grapes, una postura que elles han qualificat de «denigrants». En aquest aspecte que és el que centra el debat d’aquest judici. La fiscalia i l’acusació no troben justificades les pràctiques realitzades pel pneumòleg, mentre que la defensa les justifica com una completa exploració. Discussió que ha centrat un debat sobre la praxi mèdica entre més de 20 professionals experts que han passat per aquesta vista i que han denotat dues parts clarament diferenciades, aquells que defensen la professió d’un metge des del punt de vista ampli i que practiquen exploracions àmplies i d’altres que prefereixen la derivació a especialistes.

L’acusació es va centrar en que el consentiment de les quatre pacients estava viciat per la prevalença de superioritat del metge i que no es va respectar el pudor d’elles. La defensa però va rebatre aquesta qüestió assegurant que el consentiment si hi va existir.

En aquest aspecte, l’acusació va manifestar que els fets que es jutgen vulnerar els drets a la intimitat i a l’honor de les pacients i es van fer amb ànim libidinós, qüestió que va negar la defensa manifestant que les pràctiques estaven justificades.

La vista va acabar amb la darrera declaració de l’acusat declarant la seva innocència i «tranquil·litat de consciència».

El cas del doctor Roig ha comportat vuit anys de procediment judicial. La vista ha ocupat deu hores durant els darrers quatre dies. Finalment, el Tribunal de Corts té gairebé quatre mesos per deliberar ja que farà pública la sentència el vinent 8 de febrer. Una sentència que sigui quina sigui, de ben segur que per part d’alguna de les parts serà recorreguda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT