PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

I si els escons es repartissin diferent?

La llei electoral atorga la meitat dels consellers a la llista més votada, encara que sigui per un vot més

Per E. J. M.

Un votant a punt de dipositar el seu vot a l'urna, diumenge.
Un votant a punt de dipositar el seu vot a l'urna, diumenge. | TONY LARA
L’article 71 de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum estableix que «efectuada l’elecció, correspondrà directament a la candidatura més votada en cada parròquia la meitat dels consellers, sigui quina sigui la diferència amb vots amb la resta de candidatures. L’altra meitat de consellers es distribuirà proporcionalment entre totes les candidatures, inclosa la més votada, per aplicació del sistema descrit en l’art. 67, adequant-lo al nombre de consellers a repartir proporcionalment».

La legislació electoral diu que «els Consells del Comú estaran compostos per entre deu i setze Consellers, sempre en nombre parell». Totes les parròquies tenen dotze consellers, excepte Ordino i Canillo, que en tenen deu cadascuna. Segons l’article 71, la llista més votada, encara que sigui per un vot de diferència, es queda amb la meitat dels consellers. Per exemple, a Sant Julià de Lòria, on es reparteixen dotze escons, Laurèdia en Comú es va quedar, automàticament, sis escons, la meitat en joc, per ser la candidatura més votada, tot i que va guanyar a UL per tan sols 14 vots de diferència. L’altra meitat d’escons, els sis restants, s’adjudiquen a cada candidatura segons el resultat «de dividir el seu nombre de vots pel quocient electoral». El quocient electoral es determina dividint el nombre total de vots vàlids pel nombre d’escons de consellers disponible en cada comú, és a dir, dividint el nombre total de vots vàlids emesos entre el nombre d’escons a repartir per calcular el preu d’una cadira de conseller.

Continuant amb l’exemple lauredià, amb el sistema actual el resultat ha estat de nou escons per a Laurèdia en Comú i tres per a Unió Laurediana. En canvi, si el repartiment d’escons es fes des d’un principi dividint els vots vàlids emesos entre els dotze escons disponibles, el resultat hauria estat molt més equilibrat: sis a sis.

En una mirada global als resultats del 13-D, el repartiment global  d’escons ha quedat de la següent manera: DA, 45; Ciutadans Compromesos, 11; Liberals d’Andorra, deu; Laurèdia en Comú, nou; PS, cinc, i SDP s’ha quedat sense representació, tot i que a Andorra la Vella ha obtingut gairebé un 12% dels vots. Segons un sistema proporcional, el resultat hauria estat molt diferent: DA, 35; Ciutadans Compromesos, nou; Liberals d’Andorra, 20; Laurèdia en Comú, sis; PS, vuit, i SDP tindria dos consellers a la capital.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT