PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Acte de contrició liberal

El partit celebra demà una executiva per valorar els resultats electorals, sobretot els d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria

Per ESTHER JOVER MARTIN

El candidat de Cd’i + Liberals d’Andorra, Jordi Minguillón, diumenge a la nit després de conèixer-se el resultat electoral.
El candidat de Cd’i + Liberals d’Andorra, Jordi Minguillón, diumenge a la nit després de conèixer-se el resultat electoral. | EMILIO PRENAS
La minsa representació obtinguda pels Liberals d’Andorra (Ld’A) en les eleccions comunals ha deixat tocat el partit i ara els toca fer autocrítica. L’executiva del partit, els comitès parroquials i els candidats estan convocats demà a una executiva «privadíssima» en què s’analitzaran tots els resultats. Les dues sorpreses majúscules han estat Sant Julià de Lòria, on s’ha perdut el tradicional feu d’Unió Liberal, i Andorra la Vella, on l’aposta d’unir-se a Cd’i no ha tingut l’èxit que esperaven.

El secretari general de Ld’A, Amadeu Rossell, va admetre ahir que a la capital «els pronòstics auguraven un resultat molt ajustat entre tres partits [Cd’i+Ld’A, DA i PS]». Amb tot, la derrota ha estat sonada i el seu candidat, el cònsol sortint, Jordi Minguillón, no tan sols no ha revalidat el càrrec sinó que s’ha quedat en la tercera força política en nombre de vots. «La capital és la parròquia que hem d’analitzar amb més profunditat, hem de veure què ha fallat», va afegir Rossell.

Cd’i i DA havien pactat anar junts a les generals i a les comunals, i Cd’i havia d’escollir el cap de llista. Finalment no es van posar d’acord –hi havia molt desacord intern en el candidat, Minguillón– i es va trencar l’acord. DA va optar per elaborar una llista en solitari i Cd’i va pactar amb Ld’A. El cònsol sortint va manifestar diumenge, després de conèixer que perdia el consolat, que és «la ciutadania que decideix qui ha de governar el comú els pròxims quatre anys i, evidentment, no esperàvem aquests resultats». Quant al pacte amb el partit Liberals d’Andorra, Minguillón va argumentar que «és massa aviat per fer valoracions, els pròxims dies haurem d’analitzar tots els factors per veure què ha passat». I el dia és demà.

EL FUTUR DE FERRER / Fruit del pacte entre DA i Cd’i a les eleccions generals, la líder de Cd’i i excònsol d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, es va incorporar al gabinet de Martí (DA). Des que el pacte comunal es va trencar s’ha especulat molt sobre el futur de Ferrer. Ella va recordar, la nit electoral, que «en el seu moment ja va posar el càrrec a disposició del cap de Govern».

Antoni Martí, però, encara no s’ha pronunciat sobre si manté la líder de Cd’i, un partit que a Andorra la Vella s’ha aliat amb Ld’A, al seu gabinet ministerial. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va insistir que la decisió sobre el futur de Ferrer «no es pren en el sí del Govern perquè no és una decisió col·legiada, és una decisió exclusiva del cap de Govern que prendrà en la solitud i, en cap cas, consultant-ho amb els altres membres del Govern perquè no és competència nostra».

REPRESENTACIÓ PARROQUIAL / Quant a la resta de parròquies, el resultat a Sant Julià de Lòria també ha suposat una bona bufetada per al partit ja que és el territori liberal per excel·lència, terreny Pintat. Tan sols 14 vots han allunyat Unió Laurediana de la victòria. «Ha estat una sorpresa, contra tot pronòstic, no pensàvem perdre», va confessar Rossell.

A les cinc parròquies en què s’han presentat candidatures liberals només han sumat 10 consellers: a Andorra la Vella, dos; a Escaldes-Engordany, un; a Encamp, dos; a Ordino, dos, i a Sant Julià de Lòria, tres. A la Massana, Ld’A no es va presentar, tot i que es pot considerar «una parròquia amiga dels liberals» gràcies a la revàlida de Ciutadans Compromesos, segons va puntualitzar. A Canillo només va concórrer una llista de DA.

Amb tot, el secretari general de Ld’A va subratllar que «hem pencat arreu, a totes les parròquies, i continuarem treballant, però el poble és savi i ha decidit». Rossell va declinar comparar els resultats obtinguts en les últimes eleccions generals, en què Ld’A va obtenir una àmplia representació al Consell General, amb el sentit del vot de les comunals.

MARSOL, A PUNT / Per la seva part, la consellera electa i futura cònsol major a la capital, Conxita Marsol, va comentar ahir que una de les primeres accions que el nou govern comunal farà és actuar en «la neteja i l’enllumenat» de la parròquia, la principal queixa que la ciutadania ha fet als candidats durant la campanya. Marsol va manifestar que en el porta a porta van poder comprovar que «la gent volia ser escoltada» i «hem estat molt ben rebuts, potser per les ganes i il·lusió que hi hem posat».

Entre les propostes que l’equip de Marsol executaran durant els primers cent dies de govern, també hi ha «la de reconduir l’ambient laboral del comú». La consellera electa coneix bé la corporació perquè hi ha treballat durant 30 anys a la secretaria.

LA CONSTITUCIÓ DELS NOUS COMUNS / Aquesta tarda se celebra l’última reunió de cònsols en què assistiran Jordi Mas (Encamp), Ventura Espot (Ordino), Jordi Minguillón (Andorra la Vella) i Montserrat Gil (Sant Julià de Lòria). La resta, repetiran en el càrrec: Josep Mandicó (Canillo), Trini Marín (Escaldes-Engordany) i David Baró (la Massana).

La constitució dels nous comuns tindrà lloc el 28 de desembre i els nous equips de govern s’incorporaran a la feina a partir de l’1 de gener.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT