PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Marsol es fa amb la capital i Cd’I cau fins a la tercera força

Decepció del PS, i Sentit Comú se sent el guanyador «moral»

Per ESTHER JOVER MARTIN

Conxita Marsol i Marc Pons celebren la victòria a la capital, ahir.
Conxita Marsol i Marc Pons celebren la victòria a la capital, ahir. | TONY LARA
Conxita Marsol i Marc Pons són els nous cònsols de la capital. La candidatura de DA ha guanyat el govern de la parròquia amb una victòria contundent: 1.289 vots, gairebé 300 vots més que la segona força, el PS, i uns 400 vots per sobre del partit del cònsol sortint, Cd’i, que s’ha presentat a les eleccions de la mà de Liberals (Ld’A). La candidatura de Sentit Comú ha esgarrapat poc més de 400 vots.

A la capital la política de pactes i escissions ha estat determinant. DA i Cd’i tenien un pacte per anar junts, però no va fructificar, i SDP va sorgir d’un trencament del PS. Els vots de DA i Cd’i sumen 2.193 electors, i PS i SDP en sumen 1.414. Si les llistes s’haguessin configurat diferent potser els resultats també ho haurien estat. Amb tot, les matemàtiques són les que són i DA s’ha endut el gat a l’aigua.

L’arribada de Marsol i Pons a la seu electoral de DA va fer esclatar l’eufòria entre els taronges. La candidata va admetre ahir que «en el porta a porta hem vist que la gent estava amb nosaltres». La flamant cònsol va confessar que «teníem la il·lusió i les ganes de guanyar, hem tingut un gran equip i la ciutadania vol que governem la parròquia els pròxims quatre anys».

El cap de Govern, Toni Martí, va comentar que «els resultats d’Andorra la Vella reconforten molt el Govern. Encara queda un camí reformador, i sé que no hi haurà cap error al Consell General entre els 15 consellers de DA». Precisament, una de les ministres de Martí és Rosa Ferrer, líder de Cd’i que durant la campanya ha donat suport a Minguillón. Quant al pacte de Cd’i amb Ld’A, Ferrer va argumentar que «potser no hem sabut explicar-ho correctament, i també hi ha hagut una campanya de desprestigi important». La ministra va recordar que en el seu moment ja va posar el seu càrrec a disposició de Martí. Per la seva part, Minguillón, decepcionat però mantenint el tipus, va admetre que «no esperàvem aquests resultats però són els que hi ha». Quant a les causes, el cònsol sortint va dir que «és massa aviat per fer valoracions dels resultats i els pròxims dies haurem d’analitzar tots els factors i valorar què ha passat».

Per a Marsol la seva principal rival era la candidatura socialdemòcrata, a la qual ha superat amb escreix. La cap de llista del PS, Dolors Carmona, va lamentar que «el vot en blanc, l’abstenció i els vots que han anat cap a Sentit Comú ens han portat a aquest resultat». La candidata va considerar que la proposta d’SDP, «una plataforma que aglutinava tothom, sense sigles, desorientava la ciutadania i, per això, la van rebutjar».
En canvi, el candidat de Sentit Comú, Delfí Roca, va afirmar que la seva proposta s’ha endut «la victòria moral» ja que «la suma de PS i SDP s’hauria endut la majoria de vots. Dormirem molt tranquils perquè la nostra proposta sense sigles funciona». Amb tot, Sentit Comú s’ha quedat sense representació al comú.

UN MANDAT MOGUT / El comú electe del 2011 no és el mateix que ha arribat al 2015. Fa quatre anys, Cd’i va guanyar les eleccions, col·locant vuit consellers i Rosa Ferrer i Jordi Minguillón com a cònsols major i menor, respectivament. Amb només uns 80 vots de diferència, DA va entrar amb dos consellers, el mateix nombre que el PS. Els moviments durant el mandat comunal han deixat un comú molt diferent: Rosa Ferrer va marxar fa uns mesos per ser ministra en el govern de Martí; un conseller del PS va dimitir i va entrar Carmona, i Josep Vila, que havia entrat amb el PS, se’n va anar amb SDP.

Quant a la participació, enguany s’ha quedat en el 53,09%, mentre que el 2011 va arribar al 57,15%, amb molts menys electors (6.782).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT