PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Llista d’espera per a la vacuna de la meningitis B a les farmàcies del país

A l’Estat espanyol s’han exhaurit les existències fins al segon semestre de l’any vinent

Per JOSEP ROMERO

Una infermera just en el moment de practicar el subministrament d’una vacuna a l’hospital de Meritxell.
Una infermera just en el moment de practicar el subministrament d’una vacuna a l’hospital de Meritxell. | Tony Lara
La vacuna de la meningitis B, que produeix la farmacèutica Novartis, té llista d’espera a les farmàcies andorranes a causa de la gran demanda d’unitats que s’ha registrat des que es va posar al mercat a principis del mes d’octubre passat. El gran nombre de peticions es deu principalment a que els establiments farmacèutics de l’Estat espanyol van buidar ràpidament les unitats enviades pels proveïdors. 
 
Es previst que el subministrament normal de la vacuna, de nom Bexsero, es normalitzi al país veí a partir del segon semestre del 2016 ja que la seva fabricació té un procés llarg, d’uns nou mesos. 
 
La vacunació contra la meningitis B no s’inclou al calendari de dosis obligatòries a Catalunya, França o Andorra, (sí en el cas d’Anglaterra, per exemple) ja que només està indicada per a determinades persones o sectors de la població en situacions especials, com el personal de laboratori o nadons amb algun problema  d’immonodeficiència, entre altres. 
 
El nombre de dosis depèn de l’edat dels nens, en el dels bebès es recomanen quatre, concretament, en els primers mesos de vida, als tres, cinc, set i tretze mesos.
 
RECEPTA MÈDICA / Aquesta vacuna, que necessita recepta mèdica, costa a Andorra 106,15 euros per dosis si s’adquireix la versió espanyola del medicament mentre que el seu preu és de 88,43 euros si es compra la francesa, tot i que totes dos formen part del mateix laboratori farmacèutic. A les farmàcies espanyoles té el mateix cost si la vacuna té el segell de fabricació d’aquell estat. 
 
A Andorra, la CASS finança la vacuna, (contràriament a la seguretat social espanyola) sempre que es compri el producte francès. 
Sandra Vidal, de la farmàcia Sant Ermengol d’Andorra la Vella va explicar que «el subministrament es produeix de manera discontinua per part del proveïdor i el client ha de fer la reserva prèvia».
 
Es dóna la circumstància que les associacions de pediatres aconsella vacunar del meningococ B els bebès a partir de dos mesos, però les autoritats sanitàries no l’han inclòs, de moment, en el calendari de vacunes, tot i que sí que ho ha fet amb la de la meningitis C.
 
La meningitis B és una malaltia poc freqüent però amb una mortalitat elevada i greus seqüeles per als que la pateixen, especialment els nens menors de cinc anys.
 
VACUNA / El gener del 2013, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar una nova vacuna contra una altra soca B de la meningitis. Es tracta d’una vacuna injectable indicada per a la immunització activa, a partir dels dos mesos de vida.
 
A causa de les seves característiques farmacològiques i la seva novetat, i basant-se en la legislació, en un primer moment aquesta vacuna va ser qualificada per les autoritats sanitàries com d’ús hospitalari.
 
No obstant, després d’avaluar les dades de qualitat i seguretat presentades per la companyia que la comercialitza i després de la distribució de més d’1.200.000 dosis de la vacuna a tot el món, es va decidir modificar aquesta qualificació i aprovar la seva dispensació a les oficines de farmàcia. 
 
Una vegada presa aquesta decisió, el titular de l’autorització de comercialització va d’haver adaptar els seus envasos a les noves condicions de dispensació, circumstància que es va produir a l’octubre passat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT