PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Xavier Altimir: «Els empresaris també són més pobres»

Versions diferents dels sindicats i la patronal respecte als sous

Per LÍDIA RAVENTÓS

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, al centre.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, al centre. | TONY LARA
Les dades de l’evolució dels sous dels assalariats durant l’últim any han desencadenat les reaccions de la patronal i dels sindicats. El secretari general d’Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, alertava ahir que «fa molt temps que s’avisa d’aquesta situació i ningú ens està fent cas». «Cal una reactivació econòmica que no s’aconseguirà amb les retallades», afegia. I comparava les accions econòmiques que s’estan duent a terme amb les que s’estan fent a altres països com Espanya. «El senyor Antoni Martí està copiant a Mariano Rajoy amb les seves polítiques de retallades», sentenciava. També deia la seva el president de la  Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir:  «Els empresaris també són més pobres».
 
Així mateix, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, afirmava que «la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors fa que gastin menys i això afecta el comerç intern: la gent ha de gastar el mínim possible per poder arribar a final de mes o, en alguns casos, per sobreviure». Fornieles apuntava que l’evolució negativa dels sous tindrà «un efecte dòmino». «Si seguim així, les botigues seguiran tancant». 
 
Els secretaris dels dos sindicats coincidien en què les accions del cap de Govern, Toni Martí, han tingut «un impacte molt negatiu en les economies andorranes» i que per tornar al nivell adquisitiu de fa uns anys caldrà «un esforç important» per part de tothom. «Fins ara es deia que el salari mitjà d’Andorra eren 2.000 euros. Molta gent es pregunta qui té la part del seu sou que falta per arribar a aquesta xifra», declarava Fornieles. I remarcava que «s’ha imposat la llei dels que manen». 
 
Per la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, afirmava que «les empreses tampoc estan per tirar coets» i que «ens sap greu que baixin els sous dels treballadors però a vegades els mercats t’obliguen a ajustar». En aquesta línia, va dir que «els empresaris també són més pobres». I va fer referència a les declaracions del passat dimarts de la consellera general, Sílvia Bonet, que apuntava que en el darrer any s’havien vist «brots verds». «Nosaltres no veiem millores per enlloc, el que hi ha és una crisi econòmica», va adverar.
 
Així mateix, va demanar més ajudes pels empresaris, per exemple, amb «més facilitats per contractar gent en pràctiques o de forma temporal». «Ens hem d’adaptar al moment que estem vivint com estan fent els països veïns», va remarcar. Un tema que també preocupava tant a sindicats com a la patronal és l’augment del 2% de les cotitzacions a la CASS a repartir entre empresari i treballador. El president de la CEA va assegurar que aquesta mesura «no ajudarà a ningú» i va valorar-la de «mala política». Guillem Fornieles coincidia en aquest aspecte i demanava un «repartiment més equitatiu de la riquesa». 
 
increment de les ajudes/ La presidenta i coordinadora de l’associació Carisma, Halina Berchelsen, informava que en el darrer any han notat un increment de les persones que es dirigeixen a l’entitat demanant ajuda «perquè no poden pagar coses de necessitat bàsica al preu normal». Segons la Halina, «ve gent que ha perdut la feina o que té sous molt baixos, normalment amb família, que necessiten ajuda». Des de l’associació, explicava, «posem preus simbòlics que permeten a aquestes persones adquirir productes de necessitat bàsica». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT