PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Casadevall defensa la llibertat d’expressió a Andorra

Assegura que aquest dret «està altament protegit pel Tribunal Europeu»

Per EL PERIÒDIC

Josep Casadevall, durant la seva ponència d'ahir
Josep Casadevall, durant la seva ponència d'ahir | ANA
L’exvicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall, va oferir ahir a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats, la conferència La llibertat d’expressió de l’advocat. En declaracions prèvies a la ponència i que va recollir l’Agència ANA, Casadevall va detallar que «l’objectiu és analitzar la jurisprudència del Tribunal d’Estrasburg en la matèria de llibertat d’expressió, veure quins són els seus límits i també les seves garanties». 
Així, tot i recalcar que «tot és millorable» i que la protecció dels Drets Humans «és una lluita diària», Casadevall va assegurar que «durant vint anys no hem tingut cap cas on s’hagi vist afectada la llibertat d’expressió», ja que tal com ha destacat, dins d’Andorra la llibertat d’expressió «està ben respectada».
Pel que fa als límits de la llibertat d’expressió que té qualsevol advocat, Casadevall va precisar que «cal tenir molt en compte la distinció d’entorns», ja que tal com ha comentat, «no es pot actuar igual dins d’una sala d’audiències que en la teva vida privada». «Dins una sala d’audiències, l’advocat té un nivell de llibertat superior», va admetre. En aquest sentit, l’exvicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans va detallar que «les garanties de la llibertat d’expressió mai podran ser les mateixes» i va afegir que «cal entendre que hi ha nivells diferents de protecció». 
 
Protecció de la llibertat / Així, per tal d’exemplificar la situació, Casadevall va explicar que «un home polític sempre tindrà menys protecció que per exemple un periodista, perquè el primer s’exposa directament a l’opinió pública, mentre que el segon té la funció de buscar la informació» 
En relació a la protecció d’aquesta llibertat, Casadevall va precisar que «actualment està altament protegida pel Tribunal Europeu» i, fins i tot, va recalcar que «de vegades es reben crítiques per un excés de protecció, però sempre hi ha uns límits que no es poden sobrepassar». Així, va recordar que «en cap cas es toleren discursos d’odi, xenòfobs, de violència o de negacionisme».
PUBLICITAT
PUBLICITAT