PUBLICITAT

L'ús de l'exploració vaginal, a debat entre els experts mèdics

  • La vista d'ahir va reunir 13 especialistes en medicina que van justificar o criticar la praxi practicada pel doctor Roig
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els agents policials es disposen a entrar en la sala del Tribunal de Corts a l'inici de la vista judicial Foto: TONY LARA

Dia 3. El cas judicial del pneumòleg doctor Roig va derivar ahir en un debat d’experts mèdics sobre la bona praxi professional. Un total de 16 testimonis, tots experts del món de la medicina, van manifestar, segons de quina part eren proposats, acusació o defensa, si els tactes vaginals són o no una pràctica útil i si forma part d’una visita mèdica. La qüestió, però, que ocupa el judici és si els fets que van ocórrer a quatre pacients entre el 2001 i el 2002 poden o no ser qualificats de il·lícits per ser abusos deshonestos.

La vista es va iniciar ahir a les 10.30 hores amb el pèrit aportat per la fiscalia que va elaborar un informe pericial sobre les quatre pacients, presumptes víctimes. Un especialista en pneumologia va explicar al Tribunal que troba injustificat la pràctica de l’exploració vaginal que el doctor Roig va practicar a les pacients. «Ni és normal, ni és habitual», va dir. Tot i això, a l’informar-lo de què l’acusat també és especialista en medicina interna, va manifestar que aquestes pràctiques poden ajudar a entendre certes patologies, però tot i això va dir que li «sorprenien». També va deixar palès que certs símptomes que refereixen a patologies com fongs a la vagina o apendicitis, haurien de ser derivats als especialistes o al servei d’urgències.

Diferents praxis / La pràctica de l’exploració vaginal o rectal, així com la postura adequada per practicar-la, la derivació a l’especialista corresponent i el procediment a seguir en una consulta mèdica, són els punts en els què van mostrar ahir les diferències els diferents metges i doctors que van passar per l’estrada. La formació (depenent de l’antiguitat o no) i el lloc on s’hagin format són les principals raons detectades pel mateix president del Tribunal, per les quals una praxi mèdica es realitza d’una manera o d’altra.

A més del pèrit aportat per la fiscalia, l’especialista en medicina interna aportat per l’acusació particular van manifestar ser contraris a practicar exploracions vaginals, i el segon va explicar que la postura a quatre grapes (com diuen algunes presumptes víctimes que els va practicar el tacte o frotis vaginal) «no és habitual».

Per part de la defensa, van ser nou els testimonis que d’una manera u altra van justificar la praxi realitzada pel doctor Roig amb les exploracions vaginals per detectar certes patologies.

L’especialista en medicina interna i cap del servei d’urgències de l’hospital de Meritxell va manifestar que la postura per detectar les exploracions vaginals «és diferent segons on s’hagin rebut les formacions». Per la seva banda, un metge generalista va explicar que abans, quan no hi havien molts ginecòlegs, aquests tactes o frotis vaginals eren més habituals.

Tres ex-presidents del Col·legi de Metges d’Andorra, també van comparèixer justificant els tactes rectals i vaginals en la pràctica de qualsevol metge. Un d’ells, cunyat de l’acusat, va ser president quan es van destapar els fets. Expert en oftalmologia, va recordar que en aquell temps des del col·legi es van publicar diferents cartes per donar suport al doctor Roig i per dir que els metges estan capacitats per realitzar aquestes pràctiques. Una resposta contrària van ser la que van publicar els dos metges als que l’acusat els inculpa d’haver incitat a les presumptes víctimes a denunciar les pràctiques.

Qui va ser director general del SAAS entre el 2000 i el 2001, va recordar ahir «el dèficit d’especialistes ginecològics» en aquella època.

Un especialista en rehabilitació, el president de l’Associació Espanyola de Pneumologia, i el cap de serveis de pneumologia de l’Hospital Germans Tries i Pujol, van defensar la pràctica del tacte vaginal i rectal en una exploració global del pacient, com a tècniques que aporten una informació. Segons aquests tres doctors, els metges estan capacitats i autoritzar per fer-ho i recomanen una pràctica d’una exploració global prèvia a la derivació de proves complementàries. Fer el contrari, és a dir derivar primer a l’especialista, segons el president dels pneumòlegs d’Espanya «és una deformació més que formació professional», va dir.

També va participar el pèrit especialista en psiquiatria, qui va confirmar que el doctor Roig no presenta cap patologia psíquica, tot i que el perfil d’agressors sexuals són homes casats, amb feina i que ningú mai sospitaria d’ells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT