PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El 2016 arrenca amb la xarxa integral d’atenció a les persones

Ferrer confirma que a principis d’any engegaran els serveis de diabetis, pal·liatius i psiquiatria infantil

Per JOSEP ROMERO

Una planta del centre hospitalari de Nostra Senyora de Meritxell, a la parròquia d’Escaldes-Engordany
Una planta del centre hospitalari de Nostra Senyora de Meritxell, a la parròquia d’Escaldes-Engordany | Àlex Lara
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, SAAS, té previst engegar durant el primer trimestre de l’any vinent tres de les cinc xarxes d’atenció integral que s’inclouen en el Pla Nacional de Salut 2020, en forma de prevenció i tractament. En concret seran la de diabetis, cures pal·liatives i salut mental infantojuvenil. 
Segons va apuntar la ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, la posada en marxa de la història clínica compartida és decisiva per a la creació d’aquest nou model sanitari. 
 
L’accés a l’historial clínic i social complet d’un pacient, inclòs en el Model Andorrà d’Atenció Sanitària,  ja es fa dins de l’àmbit hospitalari, gràcies a un nou programa informàtic però ara es vol estendre a tot el sistema sanitari per tal d’evitar que es puguin produir duplicitats. El seu desenvolupament complert es previst per a finals del 2016 i és una eina imprescindible pel seu bon funcionament.
 
En qualsevol cas, la titular de la cartera de Salut va assenyalar que les tres xarxes esmentades s’implementaran en els primers mesos de l’any, independentment estigui o no aprovat parlamentàriament el nou projecte nacional sanitari. 
 
Més endavant, al llarg de l’any vinent es crearà l’assistència integral del pacient fràgil i la d’oncologia cobert pel SAAS. 
 
NOU MODEL SANITARI / El desplegament de les xarxes ve precedit de la prova pilot per tractar la diabetis que el Ministeri de Salut va iniciar ja fa unes mesos enrere i que ha implicat a una quarantena de metges de capçalera. El programa es divideix en distintes fases, començant pel diagnòstic inicial del metge de referència fins la implicació, si cal, d’altres especialistes. Unes 350 persones fins el moment han estat tractades.  
 
D’altra banda l’assistència integral de les cures pal·liatives suposarà que hi hagi una més gran implicació de l’atenció domiciliària amb l’objectiu d’oferir al malalt més grau de protecció que inclogui, a més dels aspectes físics, els emocionals, socials i espirituals.
 
En l’àmbit de l’assistència en el domicili, el SAAS estudia estendre el servei a altres malalties, que tractarien les cures mèdiques i d’infermeria a casa. Això pot comportar que l’alta i la integració de l’entorn del pacient puguin ser més ràpides. 
 
PLA DE SALUT / Fonts properes a la ministra de Salut van assegurar que Ferrer s’ha fixat com a objectiu, abans d’abandonar el Govern, deixar enllestit el Pla nacional de Salut, desenvolupar la llei de drets i deures de la ciutadania sobre salut i reforçar les capacitats del ministeri i la CASS pel que fa a la planificació i regulació, adaptant la Llei de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social al nou entorn assistencial.
 
En principi es previst que el Pla Nacional de Salut l’aprovi el Consell de Ministres abans que acabi aquest mes de desembre i, posteriorment, el text es tramitarà al Consell General pel seu debat i assentiment, amb la voluntat de l’Executiu d’aconseguir el màxim de consens possible. 
 
El pla s’estructura en tres eixos, el primer per fer front al manteniment i la millora de la salut i  treballar en la cronicitat i la dependència; el segon eix gira al voltant d’un sistema integrat, equitatiu, sostenible i de qualitat, i l’últim és l’enfortiment de l’autoritat del sistema reforçant el rol de lideratge del Ministeri de Salut.

El document va ser objecte d’un procés participatiu obert a la ciutadania fins a finals del passat mes d’octubre. Es van rebre un total de 31 propostes, de les quals 13 provenien de particulars i diferents associacions i entitats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT