PUBLICITAT

Andorra la Vella

FEDA enceta «nova etapa» amb la fi de mantenir qualitat i preus

Moles es felicita perquè «l’energia que comprem l’acabarem produint»

Per Marisa da Costa

| Tony Lara
L’any que s’esgota ha estat un període productiu per a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA): malgrat produir únicament el 14% de l’energia necessària per al consum del país –el 2014 aquesta xifra va situar-se al llindar rècord del 20%–, s’han donat per finalitzats molts projectes endegats durant el darrer lustre que, no només acompliran els objectius parametrats al Llibre blanc sinó que permetran que «l’energia que comprem l’acabem produint». 
 
Versats en la finalitat d’assolir un major grau d’autonomia tot mantenint la qualitat i els preus del servei oferit, el director general de la parapública, Albert Moles, va indicar durant el transcurs d’un dinar amb els mitjans de comunicació l’inici d’una «nova etapa» marcada per la reestructuració del seu funcionament degut al projecte de llei de FEDA actualment entrat a tràmit al Consell General. 
 
De ser aprovada, la norma desembocarà en la creació d’una empresa matriu completament pública que, tal com va recordar el dirigent de les Forces Elèctriques i com ja es va explicar des del Govern, controlarà «el 71% de les accions de CTRA, SA, el 51% d’una filial que s’ocuparà de la generació i de les xarxes de calor i el 51% de l’empresa que s’ocuparà de projectes de diversificació». 
 
Amb tot, Moles va assegurar que es té la voluntat de «liderar l’oportunitat de canvi que pot aportar l’entrada de capital» al sector energètic del Principat. La irrupció de particulars possibilitarà incentivar l’energia renovable i l’eficiència energètica. 
 
El Futur, en tres eixos/ El director va projectar l’esdevenir de la parapública tot centrant-se en el ja esmentat «repte» de «mantenir la competitivitat de l’energia», el primer dels eixos en què es basa la seva estratègia per al futur. Segons va manifestar Moles, «és important disposar de les eines de gestió més eficients» per tal d’oferir als usuaris un preu adequat a la qualitat que, a la seva vegada, «ha d’anar lligat amb la quantitat». En aquest sentit, va indicar accions com la renovació feta enguany del centre de control que, lligat amb altres actuacions, ha de permetre assegurar «la cobertura de la demanda». 
 
El segon pilar és la potenciació de les infraestructures locals per tal d’augmentar la producció autòctona i disminuir la dependència de l’exterior. Arribats a aquest punt, Moles va voler traslladar el bon ritme amb què avança el «projecte estrella» que es desenvolupa a Soldeu: la primera xarxa de calefacció urbana del Principat. Tal com va anunciar el director general, la central de cogeneració ja està «gairebé enllestida» i s’espera poder-ne fer ús «l’estiu vinent». A més, va comunicar la finalització de la nova línia aèria que connecta el Pas de la Casa amb l’Ospitalet i que reforça el subministrament de què es dota el Principat des de França.
 
El tercer eix exposat va anar molt lligat a la voluntat de diversificar i, amb això, millorar. A més de seguir reduint el temps mitjà d’interrupció, que aquest any s’ha vist reduït a més de la meitat situant-se als 4,56 minuts, s’acompleix amb el medi ambient gràcies a l’impuls de l’eficiència energètica i la consegüent disminució de les emissions.
 
Producció i demanda/ FEDA preveu tancar aquest 2015 amb un augment estimat en l’1,3%, el que equival a 573,3 GWh dels quals han estat produïts el 17% i se n’ha importat el 83%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT