PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Roda el foc i no és estiu

Els fallaires fan una demostració excepcional per celebrar la declaració de la Unesco

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els fallaires d’Andorra la Vella fan rodar les falles, ahir a la plaça Guillemó.
Els fallaires d’Andorra la Vella fan rodar les falles, ahir a la plaça Guillemó. | TONY LARA
Les falles s’han encès excepcionalment fora de Sant Joan. Els fallaires d’Andorra la Vella van fer rodar el foc ahir a la plaça Guillemó per celebrar que ja són patrimoni de la humanitat. Primer, la canalla, «el planter, els hereus que conservaran la tradició», van rodar les boles de llum. A continuació, els fallaires adults –a partir de 16 anys– van rodar una desena de falles actuals (fetes amb paper i malla) i, per acabar, es van encendre dos falles tradicionals, realitzades amb escorça de bedoll i branca de boix.

Uns minuts abans, un repic de campanes va ressonar per tot el Pirineu, a les 19.30 hores, per anunciar per tota la serralada que  la Unesco ha inclòs les falles a la llista mundial de patrimoni immaterial. Les 63 poblacions del Pirineu andorrà, aragonès, català i francès que celebren les Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus van fer ressonar les campanes per anunciar la proclamació. A més d’encendre fogueres i oferir demostracions de falles, haros i brandons, en totes les localitats s’ha projectat el vídeo enviat a la Unesco per presentar la candidatura, gravat en totes les llengües que es parlen en els territoris fallers: català, aranès, castellà,  aragonès, occità i francès.

Una gentada es va unir a la festa. Entre castells, gegants, l’esbart i cants, el president de l’Associació de fallaires d’Andorra la Vella i fallaire major, Santi Sánchez, va llegir un manifest en què va reclamar «un compromís ferm i decidit per fer perdurar la nostra tradició, que la comunitat fallaire i la societat  ens ho prenguem com a una responsabilitat». En el torn d’agraïments, el fallaire no es va oblidar d’un dels responsables de la recuperació de les falles: el recentment traspassat Pere Canturri.

En l’acte d’ahir també van intervenir les institucions i organismes implicats en el progrés de la candidatura. El secretari general de la Comissió nacional Andorrana per la Unesco (CNAU), Jean.Michel Armengol, va insistir en què cal «treballar per mantenir l’element viu»! El cònsol major de la capital, Jordi Minguillón, va assegurar que l’administració «es mantindrà al costat dels fallaires en aquest camí». Finalment, la ministra de Cultura, Joventutu i Esports, Olga Gelabert, va encoratjar els fallaires «a mantenir viva aquesta tradició tan nostra».

Després de la declaració de la Unesco, avui se signa la Declaració d’Andorra la Vella, en què els tres Estats on se celebren les falles prendran el compromís de constituir un organisme internacional que, com a missió, salvaguardarà les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus. L’òrgan estarà format per representants de l’Aragó, la Val d’Aran, Catalunya, Andorra i França. La rúbrica tindrà lloc al Comú d’Andorra la Vella, ja que la parròquia acull la setena Trobada de fallaires.

La vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isús, va explicar ahir des de Lleida que la firma és «una declaració genèrica d’intencions de la comunitat fallaire per assentar les bases de la protecció. Després vindrà la part estructural, que suposarà la creació d’un organisme internacional que estigui participat pels cinc territoris en què se celebren les falles i que serà el que vetllarà i preservarà la tradició».
El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, va subratllar que «ara el Pirineu ja no està lluny del món, sinó en el centre» i va anunciar que el Museu d’Història de Catalunya inaugura una exposició sobre la festa del foc que itinerarà pels Pirineus.

Que rodin les falles!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT