PUBLICITAT

Andorra la Vella

Som com Som assegura que els casos de VIH+ no són reals

L’entitat creu que la gent no es tracta a Andorra per «por i vergonya»

Per ESTEFANIA GRACIA

| el periòdic
El Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació i el Comú d’Andorra la Vella van presentar ahir les dades epidemiològiques sobre els casos de VIH+ registrats durant el passat any al Principat, destacant que només se n’havien comptabilitzat tres de nous i que la incidència del virus era de 3,92 per cada 100.000 habitants. 
 
Unes xifres que per a Som com Som no són gens reals, ja que segons assegura el president de l’associació, Carles Perea, «estem molt preocupats perquè les dades que es van donar des del Ministeri no s’adeqüen a la realitat, ja que la gent no es diagnostica a Andorra per por i vergonya». Perea assegura que els ciutadans prefereixen contactar abans amb Som com Som «a través de les xarxes socials demanant informació i contactes –perquè nosaltres tenim lligams amb altres associacions de Barcelona i Lleida– que no pas amb el Ministeri». 
 
Per tant, «creiem que el Ministeri ha d’impulsar noves polítiques perquè la gent es diagnostiqui a aquí i posar recursos perquè no marxin a fora, impulsant bones polítiques sanitàries i no polititzant els actes socials de la SIDA». D’aquesta manera, Perea ha assegurat que s’han aprofitat les accions i la divulgació dels actes programats pel Dia Mundial de la lluita contra la SIDA –que va celebrar-se ahir al Principat– com un «trampolí electoral per als candidats polítics favorables al color del Govern». Perquè, segons Perea, «nosaltres hem impulsat les activitats de conscienciació per al dia de la SIDA, ja que fins ara el Govern no n’havia fet cap». 
 
Tanmateix, el president ha destacat que després de transmetre a la premsa que era «una falta de respecte no fer cap tipus d’activitats, el Ministeri de Salut es va posar en contacte amb nosaltres per solucionar-ho i amb la bona fe de col·laborar i treballar conjuntament amb ells vam proposar les activitats que nosaltres ja teníem organitzades amb altres entitats». Així, «des del Ministeri, ens van dir que volien fer una roda de premsa per presentar les accions i que hi podríem participar juntament amb el comú i el mateix Ministeri, i fa just una setmana, em va trucar el director de Salut dient que  no podíem anar a la roda de premsa i que potser ho havíem entés malament, mostrant un acte amb el propòsit complet de vetar». 
 
D’altra banda, segons s’ha destacat des de fons properes al Ministeri de Salut, «la roda de premsa era un acte governamental i no era un acte on hi hagués de ser l’associació Som com Som». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT