PUBLICITAT

PARÍS

Martí presenta a la COP21 el pla d’Andorra en pro de l’entorn

El dirigent renova el compromís amb l’obligació internacional subratllant «dificultats»

Per EL PERIÒDIC

El cap del Govern, Antoni Martí, durant la compareixença d’ahir davant els dirigents d’Estat presents a la COP21 celebrada a París.
El cap del Govern, Antoni Martí, durant la compareixença d’ahir davant els dirigents d’Estat presents a la COP21 celebrada a París. | SFGA
Andorra se suma a l’aposta per l’economia verda que els Estats Units i la Xina llançaven ahir com a única via de desenvolupament a seguir en el marc de la celebració de la Conferència de les Parts del Canvi Climàtic (COP21 per les seves sigles en anglès), de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), inaugurada ahir a la capital francesa. Toni Martí va expressar davant dels 150 caps d’Estat i del Govern participants les diferents iniciatives impulsades a nivell Nacional en pro del medi ambient i la reducció de les emissions, així com també es va comprometre a cenyir-se a les obligacions internacionals malgrat les «dificultats» que per a un territori de les dimensions d’Andorra suposa aquest deure.

Després de ser rebut, juntament amb els seus homòlegs, pel secretari general de l’ONU, Ban Ki-Moon, i l’amfitrió de la reunió, el president francès François Hollande, el cap de Govern, Toni Martí, va participar en l’acte d’obertura amb una compareixença en què va voler renovar la implicació del país en la lluita contra el canvi climàtic.Martí va remarcar, tal com informa el Govern a través d’un comunicat oficial de premsa, que la reduïda dimensió territorial d’Andorra fa que entengui perfectament la necessitat de pensar globalment i actuar localment, ja que «sabem que les nostres accions locals no serviran de res si no estan emmarcades en un pla d’accions global».

D’altra banda va destacar que el canvi climàtic afecta de manera especialment sensible al Principat, que viu en gran mesura del turisme de neu i muntanya, i que ja està patint un augment de les temperatures de 0,2 graus per dècada i una disminució de les precipitacions de com a mínim 45 mil·límetres anuals per dècada.

El fet que les zones de muntanya siguin especialment sensibles a l’escalfament global perquè els seus ecosisteme són extremadament delicats va ser el motiu que incentivava, de fet, que Andorra fos un dels primers països a fer efectiva la seva contribució nacional al conveni internacional que vetlla per controlar la contaminació de l’entorn.

Mesures Nacionals / El dirigent va aprofitar la seva intervenció desenvolupada entre el català i el francès per concretar el compromís d’Andorra exemplificant les iniciatives que ja s’apliquen en favor d’un nou model energètic que ha de permetre reduir, fins al 2030, les emissions de CO2 en un 37% respecte a l’escenari immobilista. D’aquesta manera s’inscriu el país en el compromís global d’aconseguir que l’augment de la temperatura mundial sigui inferior a 2 graus.

Entre les mesures que va destacar Martí a la COP21, hi ha el programa per afavorir l’eficiència energètica que s’iniciarà als centres escolars, el pla d’inversions en el sector energètic que preveu en 10 anys l’equivalent al 10% del PIB, i el projecte de mobilitat sostenible i promoció del vehicle elèctric.

D’altra banda, però, el cap de Govern també va voler emfasitzar en la necessitat que la COP21 sigui sensible a les especificitats de països com Andorra, ja que l’esperit de les Nacions Unides i de la Convenció és construir un món global des del respecte a la diversitat i a les circumstàncies nacionals.

Relacions internacionals/ En el marc de la COP21, Martí va aprofitar per saludar el nou primer ministre de Portugal, António Costa, a qui va felicitar per la seva recent designació. Costa i Martí van parlar d’impulsar la ratificació del Conveni per evitar la Doble Imposició, que van signar el passat 23 de setembre, el ministre d’Estat i de Negocis portuguès, Rui Chancerelle de Machete i el ministre d’Afers Exteriors andorrà, Gilbert Saboya.

En una jornada productiva per al mandatari, des de l’Executiu també es ressalta la participació de Martí en una reunió bilateral amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, per tractar sobre la propera celebració d’una reunió sectorial d’educació preparatòria de la Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern del 2016 que tindrà lloc a Colòmbia. La reunió preparatòria que acollirà Andorra comptarà amb la participació de ministres d’educació de la comunitat iberoamericana.

A més de la participació del cap de Govern en l’acte d’obertura, una delegació andorrana encapçalada per l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, assisteix durant tots els dies a la conferència. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també es desplaçarà a París per participar en la jornada amb els ministres, al final de les negociacions, per donar forma a l’acord adoptat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT