PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Creix la demanda de trasllats per a malalts de càncer

L’Assandca tracta amb Govern la divisió de despeses

Per EL PERIÒDIC

A l’esquerra, Saravia sosté el xec de què li fa entrega Pradère.
A l’esquerra, Saravia sosté el xec de què li fa entrega Pradère. | ANA / J. D.
El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, es reunirà amb representants del Ministeri de Salut, Afers socials i Ocupació per tractar d’arribar a un acord per compartir les despeses dels trasllats dels malalts de càncer que han de rebre tractament fora d’Andorra, una xifra que va en augment.

Tal com exposa Saravia en declaracions recollides per l’agència ANA, encara no ha pogut parlar a fons sobre el tema amb el ministeri, però Assandca ha rebut un augment de la demanda per a aquest servei –el primer projecte que va tirar endavant l’entitat–, pel que demanarà al l’Executiu un repartiment de la despesa perquè, tot i que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social assumeix el tractament, no ho fa amb el desplaçament o l’atenció domiciliària.

El projecte de desplaçaments a Barcelona de l’Assandca es finança mitjançant esdeveniments com el de la Caminada Popular. Ahir, precisament, l’associació va rebre un xec de la Fundació Jacqueline Pradère i el centre comercial Pyrenées de 3.449 euros corresponent a la recaptació de les 1.000 samarretes venudes amb motiu de l’esdeveniment i a una aportació extra de la fundació.

El representant de l’agrupació va assegurar que la iniciativa «va ser tot un èxit» que va aplegar «730 o 740 persones» i que va esgotar la tirada de 1.000 samarretes que va aportar Pyrénées a la causa. Per al president de l’associació contra el càncer això demostra que «la societat andorrana està amb nosaltres». El secretari de la Fundació Jacqueline Pradère, Josep Manzano, per la seva banda,va indicar que és la seva voluntat «participar en tots els esdeveniments que puguin beneficiar a associacions com Assandca» i anima que l’any que ve es repeteixi una setmana dedicada especialment a la lluita contra el càncer.

Destí del donatiu/ La recaptació de 3.449 euros d’enguany servirà per continuar finançant la segona fase del projecte iniciat per Assandca de transport sanitari cap a Barcelona per a malalts de càncer que reben el tractament fora d’Andorra. Normalment això suposa uns 60 o 70 viatges al mes, però aquest mes la demanda ha pujat a 80 o 90 i encara no ha acabat, tot i que l’associació no sap si és perquè la gent ho està demanant més freqüentment o perquè hi ha més necessitat, però en qualsevol cas no va a la baixa.

L’esperança per a Assandca, però, és que els malalts es puguin beneficiar dels serveis de l’empresa estrangera que fa unes setmanes va anunciar que s’instal·laria al Principat per donar tractaments de radioteràpia. També va ressaltar la importància d’aconseguir més voluntaris per a l’acompanyament dels malalts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT